Lovitură imensă pentru Klaus Iohannis. Ce spun sondajele, românii par hotărâți

Cristian Cojocaru 06.03.2021, 14:27
Lovitură imensă pentru Klaus Iohannis. Ce spun sondajele, românii par hotărâți

În urma unui sondaj efectuat cu privire la vaccinare și încrederea în clasa politică, președintele Klaus Iohannis primește o lovitură puternică. Respondenții au răspuns la întrebări stricte, iar rezultatele sunt de-a dreptul surprinzătoare.

Lovitură primită de Klaus Iohannis

Sondajul publicat de CURS în data de 4 martie conține nouă întebări cu privire la aspecte sociale, economice, precum și campania de vaccinare dar și clasa politică actuală din țară. Aproximativ 1100 de persoane cu vârsta peste 18 ani au participat la acest sondaj. Marja de eroare luată în calcul este de +/- 3%, sondajul fiind realizat în perioada 22-26 februarie 2021.

Dintre întrebările regăsite în sondaj, una face referire la politica actuală dar și la exponenții ei principali. Dintre numele care au apărut în listă, fac parte și Klaus Iohannis, președintele PSD, Marcel Ciolacu, Ludovic Orban, George Simion dar și liderul USR, Dan Barna. Așa cum arată datele obținute în urma sondajului CURS, aproximativ 37% dintre românii care au răspuns la întrebări au declarat că au încredere în actualul lider al țării.

La polul opus, 63% dintre respondenți au afirmat că încrederea în Klaus Iohannis nu mai există, în timp ce 25% au încredere în Marcel Ciolacu. Restul de 62% se arată neîncrezători față de liderul PSD. 20% dintre respondeți au arătat o încredere egală în Ludovic Orban dar și în George Simion, liderul AUR. Pe de altă parte, 73% respectiv 42% preferă să acorde încredere altor fețe politice.

Potrivit sondajului CURS, românii nu mai au deloc încredere în politicienii actuali
Potrivit sondajului CURS, românii nu mai au deloc încredere în politicienii actuali

PSD este în continuare favoritul românilor

Dan Barna s-a bucurat de încrederea a 18% dintre români, în timp ce 54% dintre aceștia au considerat că încrederea lor este acordată altor politicieni. Actualul premier, Florin Cîțu afișează o încredere de doar 17 procente, însă stă mai bine decât Traian Băsescu cu doar 16%. 75% dintre respondenți respectiv 83% nu mai arată încredere față de primul ministru și fostul președinte al României.

Printre numele regăsite în sondaj se arată și Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății și Sorin Cîmpeanu de la Educație. Gradul de încredere acordat celor doi miniștri este la egalitate, de 16% în timp ce la capitolul neîncredere, cei doi miniștri au obținut 58, respectiv 67 de procente. Actualul ministru de Interne, Lucian Bode are un grad de neîncredere de 49 de procente. Cu un nivel foarte scăzut de încredere vine și ministrul Muncii, care a reușit să obțină simpatia a doar 7% dintre respondenți, în timp ce 70% nu au deloc încredere în Raluca Turcan.

În eventualitatea în care românii ar putea vota duminică la alegerile locale, datele sondajului arată că istoria de anul trecut de la alegerile locale s-ar repeta. Astfel, PSD a reușit să obțină 34%, urmat de PNL cu 25%, în timp ce locul al treilea este ocupat de USR cu 16%. AUR a reușit să obțină 9%, exact același procent obținut la parlamentarele de anul trecut.

Urmăriți Impact.ro și pe