Lovitură dură pentru românii cu rate la bancă. ROBOR a ajuns la un nivel record pentru ultimii 12 ani

Beatrice Dumitru 04.11.2022, 13:36
Lovitură dură pentru românii cu rate la bancă. ROBOR a ajuns la un nivel record pentru ultimii 12 ani

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei ale populaţiei contractate înainte de luna mai 2019 îi afectează pe românii care au rate la bănci. Indicele ROBOR a ajuns la un nivel record pentru ultimii 12 ani.

Ce se întâmplă cu indicele ROBOR

La începutul anului indicele ROBOR era 3,02%, iar în martie acesta era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut joi, 3 noimebrie, la 8,16% de la 8,19%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR. Chiar și așa, o valoare similară, de 8,15%, nu a mai fost înregistrată din 1 februarie 2010.

Lovitură dură pentru românii cu rate la bancă. ROBOR a ajuns la un nivel record pentru ultimii 12 ani-
Indicele ROBOR, la cea mai mare valoare din ultimii 12 ani.

Indicele ROBOR la 6 și 12 luni

De asemenea, indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 8,28% de la 8,30% cât a fost în şedinţa precedentă, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a stagnat la 8,44%.

Indicele de referinţă şi-a reluat creşterea în octombrie, după anunţul BNR privind ridicarea dobânzii cheie la 6,25%, de la 5,5%.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Creşterea indicelui ROBOR la nivelul actual a început pe 24 februarie, o dată cu invadarea de către Rusia a Ucranei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele luni acesta s-a decuplat. În luna august, Mugur Isărescu critica băncile pentru modul în care au stabilit indicele ROBOR.

„Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda cheie. Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul”, spunea Mugur Isărescu în luna august.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...