Postul de televiziune România TV primește o nouă lovitură dură din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului. Membrii CNA s-au săturat să vadă asta la TV, așa că au luat măsuri urgente! De vină sunt doi protagoniști, unul fiind Dana Budeanu. Ce a făcut vedeta, de a înfuriat CNA-ul?
Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul România TV, cu o amendă de 10.000 de lei. Membrii CNA au luat această hotărâre din cauza încălcării prevederilor legislaţiei audiovizuale prin difuzarea unor afirmaţii xenofobe. Aceste declarații au fost făcute de preotul Valentin Guia şi Dana Budeanu. Celebrul designer a jignit-o pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1. Aceasta a numit-o „animală” și „nesimțită”.
Întrunit în şedinţă publică, CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice o amendă de 10.000 de lei României TV. Celebrul post de televiziune a încălcat prevederile art. 47 alin. (2), ale art. 64 alin. (1) lit. a) precum şi pe cele ale art. 40 alin. (5) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunilor „Ştirile România TV” din data de 5 iulie, ora 15,00, şi „Breaking News” din 31 iulie, orele 21,00 şi 22,00.
„Este un delir religios, antieuropean, naţionalist, ultranaţionalist şi vreau să vă întreb de ce moderatorul nu temperează. De ce nu intervine editorul pentru că nu poţi să-l laşi aşa să spună orice. (…) De asemenea, aş vrea să vă întreb care e motivul pentru care, văzând ce spune Dana Budeanu în acea intervenţie a ei online, dumneavoastră aţi preluat-o în emisiunea de pe 31 a şaptea, în care a spus că Clotilde Armand este ‘animală, nesimţită’? Eu înţeleg că oamenii sunt supăraţi că sunt şobolani şi nu se ridică gunoiul, dar asta nu înseamnă că la emisiunile de televiziune trebuie să fie preluate materiale cu acest tip de limbaj”, a spus Dorina Rusu.
Ca drept la replică, reprezentantul postului România TV, Roxana Niculescu, a susţinut că remarcile preotului Gruia nu făceau obiectul reclamaţiei, fiind deja discutate într-o şedinţă anterioară a Consiliului.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Dacă vă uitaţi, reclamaţia era făcută pentru ora 21,00. Colegii dumneavoastră de la monitorizare au dus mai departe şi au căutat şi în ora 22,00. Şi am spus de la început că e un deja vu. Subiectul era parada din 15 august pe care l-aţi analizat, da? (…) Este vorba de luna iulie, iar acest subiect al paradei din 15 august s-a mai discutat. Dacă este acum să luăm fiecare emisiune şi separat, o facem”, a precizat Niculescu, potrivit știripesurse.
Întrebată de Monica Gubernat la ce face referire când se referă la xenofobie, Dorina Rusu a răspuns următoarele:
„Aşa cum e prezentată în această intervenţie a preotului, Uniunea Europeană este un organism străin, care încearcă să ne impună nouă ceva şi noi suntem în genunchi; şi noi trebuie să ne revenim şi să fim demni şi să nu mai acceptăm să nu mai fie Sodoma şi Gomora peste noi. Deci, din cauza a ce se întâmplă la Comunitatea Europeană. Sigur că şi noi suntem europeni, dar dânsul nu consideră aşa. Dânsul consideră că este un element străin, care vrea să ne impună nouă şi noi nu trebuie să stăm în genunchi”.
Codul CNA de reglementare a conţinutului audiovizual stipulează în articolul 47 – (2) că „este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări rasiste, antisemite sau xenofobe”.
Articolul 40 – (2) din acelaşi Cod al Consiliului Naţional al Audiovizualului prevede că, „în cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars. Respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile”.
„În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (…) (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”, precizează Codul CNA.
În aceeaşi şedinţă CNA au fost sancţionate cu somaţie publică:
– Postul România TV, pentru emisiunea „România la raport” din 14 iulie, difuzată fără a se ţine cont de dispoziţiile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului;
– Canalul Telestar 1, pentru încălcarea prevederilor art. 27 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 şi ale art. 135 alin. (4) din Codul audiovizualului (monitorizare: perioada 7 – 8 iulie 2021).
Totodată, în urma analizării rapoartelor întocmite de Direcţia Control, membrii CNA au decis să sancţioneze cu câte o somaţie publică posturile:
– Turda TV (Turda/Cluj), pentru că nu a respectat dispoziţiile art. 40 alin. (2) la difuzarea, în cadrul ediţiei informative din data de 6 iulie, a ştirii cu titlul „Opoziţia nu vrea bani publici pentru sportul turdean – Primarul promite sprijin necondiţionat pentru sportivi”;
– NCN (Cluj-Napoca/Cluj), pentru emisiunea „Vroom vroom” din 23 septembrie, unde au fost încălcate prevederile art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului.