Lovitură dură pentru Ion Iliescu. Cine a ajutat, de fapt, la retragerea certificatului său de revoluționar

Stan Filon 20.06.2022, 11:55
Lovitură dură pentru Ion Iliescu. Cine a ajutat, de fapt, la retragerea certificatului său de revoluționar

S-a aflat cine a stat în spatele proiectului de retragere a titlului de revoluționar al lui Ion Iliescu. Fostul președinte ar putea rămâne fără titlul de revoluționar obținut după Revoluția din 1989, după ce protestatarul Marian Ceaușescu a încercat să facă acest lucru de ani și ani de zile. Ceaușescu, care a fost văzut de foarte multe ori la poarta lui Iliescu, unde a protestat mereu zgomotos, a recunoscut acum că el a inițiat totul.

Cine vrea să-l lase, de fapt, fără certificatul de revoluționar pe Ion Iliescu

Așadar, fostul președinte Ion Iliescu ar putea rămâne fără titlul de revoluționar după ce Marian Ceaușescu și-a văzut visul cu ochii și cineva din Parlament i-a acceptat proiectul de lege. Acesta a recunoscut acum că a încercat să facă cumva să-i fie retras titlul de revoluționar fostului președinte al României de ani și ani de zile.

„Am reușit retragerea certificatului de revoluționar lui Ion Iliescu împreună cu Asociația 21 Decembrie 1989, prin președintele asociației, Doru Mărieș. Totul a început în urmă cu ani de zile. M-am chinuit să vorbesc cu foarte mulți deputați, ca să depunem un proiect de lege. Nimeni nu a vrut, au spus că nu se bagă. A fost o discuție despre Iliescu și foarte mulți secretari de stat de la SSpR (n.r. – Secretariatul de stat pentru Revoluționari) au spus că nu vor face așa ceva.

Cine l-a lasat, de fapt, fara certificatul de revolutionar pe Ion Iliescu
Cine l-a lasat, de fapt, fara certificatul de revolutionar pe Ion Iliescu

„L-am inițiat eu și i l-am dat deputatului Florin Roman”

Singurul care a avut curajul și care a spus că da, este de acord, a fost Adrian Sanda. Dar, după ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat – că a fost reținut pentru anumite acuzații – în 2020 m-am hotărât să fac eu un proiect de lege. L-am inițiat eu și i l-am dat deputatului Florin Roman de la PNL, pe care l-am rugat să-l depună în Parlament. El l-a depus în data de 4.01.2021 și a avut numărul 1, adică a fost primul proiect depus la Secretariatul Camerei Deputaților.

Acest proiect prevedea ca persoanele care au făcut parte din conducerea Partidului Comunist Român între anii 1947-1989, cei care au făcut parte din aparatele represive – Securitate, Armată, Miliție, Gărzile Patriotice – să nu aibă dreptul să fie revoluționari. Că nu putea să fie revoluționar cel care a făcut parte din conducerea PCR sau acei securiști sau milițieni care au tras în noi. Avem încă mulți milițieni sau securiști care sunt revoluționari”, a declarat Marian Ceaușescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...