Lovitură dură pentru fraţii Micula în dosarul în care au primit 400 de milioane de euro de la statul român. Ce a decis Curtea de Justiție a UE

Stan Filon, Diana Dumitrache 25.01.2022, 17:15
Lovitură dură pentru fraţii Micula în dosarul în care au primit 400 de milioane de euro de la statul român. Ce a decis Curtea de Justiție a UE

Lovitură de proporții pentru frații Micula! Milionarii de la European Drink au rămas șocați atunci când au aflat ce au decis judecătorii de la Marea Cameră a Curţii de Justiţie a UE. Aceștia au dictat anularea decizia prin care patronii European Drinks obţineau despăgubiri de 400 milioane de euro din partea statului român. Problema este că cei doi frați și-au primit deja banii, încă din anul 2019!

Lovitură dură pentru fraţii Micula din partea justiției

Întorsătură de situație așa cum greu s-a mai văzut în justiție! Instanțele europene își anulează una alteia deciziile, în cazul procesului dintre frații Micula și România. Dacă până acum au avut câștig de cauză, iată că Viorel și Ioan Micula s-au lovit acum de decizia dată de Marea Cameră a Curţii de Justiţie a UE.

Mai exact, Marea Cameră a Curţii de Justiţie a UE a anulat decizia prin care patronii European Drinks obţineau despăgubiri de 400 milioane de euro, bani achitaţi deja în 2019. Mai mult, cauza a fost trimisă acum spre rejudecare la Tribunalul UE.

Lovitura dura pentru fratii Micula din partea justitiei
Lovitura dura pentru fratii Micula din partea justitiei

Decizia prin care au primit 400 de milioane de euro, anulată

Dar care a fost traseul procesului de aproape 20 de ani dintre frații Micula și statul român? Ei bine, situația stă cam așa, invers cronologic: Marea Cameră a Curţii de Justiţie a UE a anulat decizia Tribunalului UE care, la rândul lui, anulase decizia Comisiei Europene prin care despăgubirile de 178 de milioane de euro (plus dobânzi şi penalităţi – 395 de milioane de euro) – acordate de Tribunalul arbitral de la Washington (Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții – ICSID) către fraţii Ioan şi Viorel Micula, în 2013 – erau considerate ajutor de stat, potrivit deciziei CJUE din 25 ianuarie 2022.

Dar de unde a plecat scandalul dintre milionarii Micula și statul român? Ei bine, patronii de la European Drinks au spus că au avut de suferit financiar după ce statul român a eliminat facilitățile fiscale acordate unor companii din zone defavorizate. Aceștia s-au folosit de cetățenia suedeză pe care o au, pretinzând că investițiile lor din România trebuie privite ca investiții suedeze, așa că a dat statul român în judecată.

Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a plătit deja aceşti bani către fraţii Micula în decembrie 2019, după ce oamenii  de afaceri au blocat conturile Romatsa, Nuclearelectrica şi Conpet pentru a forţa procedura de recuperare a banilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...