Lovitura de proporții primită de Ion Iliescu. S-a terminat cu funcția lui, decizia a fost luată deja

Cristian Cojocaru 15.02.2021, 20:50
Lovitura de proporții primită de Ion Iliescu. S-a terminat cu funcția lui, decizia a fost luată deja

După îndelungi încercări, Ion Iliescu se confruntă cu lovitura primită din partea Senatului. Postul fostului președinte, va fi desființat deodată cu Institutul. Mai multe personalități făceau parte din conducere, posturile acestora fiind la rândul lor desființate.

Lovitura primită de către Ion Iliescu

După multe propuneri ale desființării Institutului Revoluției Române, Senatul a decis. Decizia de desființare a fost adoptată cu 80 de voturi ”pentru”, 54 ”împotrivă” și 0 abțineri. Institutul era condus de către fostul președinte, Ion Iliescu. Dintre membrii conducerii mai făceau parte și Gelu Voican Voiculescu dar și Petre Roman.

Aceste demersuri de desființare a Institutului Revoluției Române au început în luna decembrie a anului 2019. La acea vreme, guvernul liberal condus de către Ludovic Orban adoptase OUG prin care se arăta că activitatea institutului nu este relevantă cu banii publici cheltuiți în scopurile sale.

Pesediștii s-au arătat împotriva acestei decizii încă din timpul dezbaterii proiectului de lege. Aceștia considerau că ar trebui mai mult o reformă pentru legislația în care institutul funcționează. PNL s-au arătat de partea deciziei, votând pentru a fi desființat. Liberalii au menționat faptul că în Institutul Revoluției Române sunt persoane numite pe viață fără a avea un mandat temporar. Un alt lucru a fost arătat, și anume faptul că în anul 2019, aproximativ 70% din banii alocați institutului au fost cheltuiți pentru sporurile și salariile angajaților.

Senatul a votat desființarea Institutului Revoluției Române
Senatul a votat desființarea Institutului Revoluției Române

Ultima dată, propunerea a fost refuzată

În noiembrie, anul trecut, Camera Deputaților a respins cererea de reexaminare formulată de către președintele Klaus Iohannis. Aceasta făcea referire la OUG 91/2019 cu privire la desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Dacă la acea vreme, comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat undă verde, în plen însă, voturile nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare.

Cererea de reexaminare a intrat astfel în dezbaterea Senatului care era și forul decizional în acest sens. În vară, Parlamentul a mai respins o dată OUG 91/2019 care prevedea desființarea institutului. Astfel, Senatul a trimis la acea vreme președintelui, legea de respingere a OUG. Deși Guvernul a sesizat Curtea Constituțională în acest sens, CCR a respins obiecțiile de neconstituționalitate. În data de 13 octombrie, Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii, cu mențiunea că institutul ”și-a dovedit ineficiența de-a lungul timpului”.

“Institutul a avut ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre, dar, în perioada în care a funcţionat până la desfiinţarea sa prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 91/2019, nu a acţionat în vederea atingerii scopului şi misiunii sale”, se arăta în cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI