Lovitura dată de Traian Băsescu statului român. Cum încearcă să își recapete privilegiile de fost președinte

Andra Daoud 30.06.2022, 13:19
Lovitura dată de Traian Băsescu statului român. Cum încearcă să își recapete privilegiile de fost președinte

După ce a fost nevoit să părăsească vila de protocol și a rămas fără privilegiile de fost președinte, Traian Băsescu încearcă să își recapete drepturile în instanță. Fostul șef al statului a atacat la Curtea Constituțională modificările legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile, în urma stabilirii calității de fost colaborator al Securității.

Traian Băsescu atacă la CCR legea care l-a lăsat fără vila de protocol

Traian Băsescu și-a pierdut privilegiile garantate de stat foștilor președinți, în luna martie. Instanța a decis atunci că politicianul a fost colaborator al Securității și, potrivit legii, i-au fost retrase dreptul de a folosi vila de protocol și dispozitivul de protecție de la SPP. Fostul președinte a avut la dispoziție două luni pentru a se muta din vila din strada Gogol, ceea ce a și făcut, la începutul acestei luni.

Acum, fostul președinte a sesizat Curtea Constituțională, invocând o excepție de neconstituționalitate din legea 406/2001, în baza căreia i-au fost retrase privilegiile. Cu alte cuvinte, dacă judecătorii de la CCR stabilesc că modificările aduse legii 406/2001 sunt neconstituționale, Traian Băsescu își poate recăpăta privilegiile.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate privind: – art. 2, alin.1, lit.t si art.14, alin.1 din Legea nr.554/2004, în măsura în care se interpretează în sensul că instanţa de contencios administrativ nu poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, atunci când există o îndoială serioasă în privinţa constituţionalităţii actului cu putere de lege în baza căruia a fost emis actul administrativ – Legea nr.243/2021; – art.1, alin.3 din Legea nr.406/2001, în privinţa sintagmei ‘şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia’. Respinge cererea de suspendare a executării, ca neîntemeiată. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare”, se arată în dispozitivul instanţei.

Traian Basescu a parasit vila de protocol din Primaverii. Unde s-ar putea muta fostul presedinte al Romaniei 1
Vila de protocol din strada Gogol in care a locuit Traian Basescu

Legea a fost modificată în 2021

Legea care garanta privilegii pe viață persoanelor care au ocupat funcția de șef al statului român a fost modificată în octombrie 2021. Legea 243/2021 vine în completarea celei din 2001 și are un nou articol, care prevede că foștii președinți își pierd dreptul de a folosi vila de protocol, de a avea la dispoziție pază SPP și de a încasa o indemnizație pe viață, în cazul în care o instanță constată prin decizie definitivă calitatea de colaborator sau lucrător al Securității.

În cazul lui Traian Băsescu, decizia instanței a fost pronunțată în luna martie. Fostul președinte a fost ulterior anunțat de SPP că nu mai beneficiază de serviciul de pază și protecție. De asemenea, el a fost nevoit să părăsească vila de protocol din strada Gogol, din Sectorul 1 al Capitalei, cea pusă la dispoziție de RAAPPS, mutându-se într-un apartament din zona de nord a Bucureștiului.

Urmăriți Impact.ro și pe