Locurile în care nu trebuie să lași bacșiș. Puțini turiști români sunt la curent cu asta

Ana Anitoiu 11.11.2022, 16:43
Locurile în care nu trebuie să lași bacșiș. Puțini turiști români sunt la curent cu asta

Deși în România și numeroase alte țări ospătarii, curierii, frizerii sau șoferii de taxi se așteaptă la o atenție din partea celor pe care îi servesc, în unele țări din lume nu trebuie să lași bacșiș. Puțini turiști români sunt la curent cu acest lucru.

Țările în care nu trebuie să lași bacșiș. Unde este considerat acesta insultător

În Japonia, bacșișul este considerat chiar insultător. În această țară, se consideră că atunci când oferi o astfel de atenție faci aluzie la faptul că angajatorul nu ar aprecia cum se cuvine munca angajaților săi.

În general, angajații din domeniul serviciilor nu așteaptă bacșișuri și ți le-ar putea refuza dacă vei încerca să le oferi. În cazul în care vei rotunji nota de plată, ei îți vor da înapoi restul de bani, cu exactitate.

De asemenea, în China, o țară cu o populație de peste 1,4 miliarde de locuitori, nu se obișnuiește să se lase bacșiș sau „tip”. Însă, companiile de turism promovează practica, în sprijinul ghizilor și al șoferilor. Nici în Hong Kong, regiune autonomă aflată pe coasta de sud a Republicii Populare Chineze, nu se lasă bacșiș, dar un procent de 10% este adăugat în bonurile fiscale din restaurante sau cafenele.

Similar, în Coreea de Sud, în ciuda faptului că bacșișul nu este așteptat de nimeni, unele costuri sunt incluse în bonurile fiscale.

Romanii, asaltati de scumpiri. Preturile la alimentele de baza vor exploda din toamna
In unele locuri din lume nu se lasa bacsis

Alte locuri unde nu trebuie să dai bacșiș

Printre locurile din lume în care nu trebuie să dai bacșiș se numără și Polinezia Franceză. În acest mic teritoriu, nu este obligatoriu să lași bani în plus pentru cei care te servesc, iar angajații nu așteaptă să faci un astfel de gest. De altfel, unele sume modice pentru servicii sunt deja incluse în factură.

Nici în Elveția, una dintre cele mai bogate țări din lume, nu trebuie să lași bacșiș. Toate serviciile sunt incluse în nota de plată. Similar, în Belgia, unde serviciile sunt bine plătite, nu trebuie să lași bani în plus. Acolo, bacșișul este o practică rar întâlnită, dar acceptată, mai ales din partea turiștilor străini.

În Danemarca, unde serviciile sunt la cel mai înalt nivel, nu este nevoie să dai bacșiș, iar în Estonia, acesta este opțional și nu este inclus în bonul fiscal. În Italia, bacșișul este inclus în nota de plată.

În Australia, bacșișul nu este obligatoriu, în contextul în care toate serviciile majorează bonul fiscal cu o taxă de 10%. În Noua Zeelandă, în ciuda faptului că angajații nu au salarii mari, bacșișul nu este obligatoriu și nici așteptat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...