Locurile din lume în care e cel mai bine să mori. Poziția surprinzătoare ocupată de țara noastră

Ioana Bucur 31.01.2022, 12:24
Locurile din lume în care e cel mai bine să mori. Poziția surprinzătoare ocupată de țara noastră

Tema clasamentului publicat recent este morbidă, însă reprezintă o radiografie neașteptată a vieții sau, mai bine zis, a sfârșitului ei. Specialiștii au ales 13 criterii, au intervievat peste o mie de persoane și au analizat nici mai mult nici mai puțin de 81 de state, iar concluziile sunt departe de cele la care s-ar gândi cei mai mulți. Care sunt, de fapt, locurile din lume în care e cel mai bine să mori și ce poziție ocupă țara noastră.

Clasamentul ce arată locurile din lume în care e cel mai bine să mori

Trăim diferit, avem valori, culturi, preocupări, pasiuni, locuri de muncă diferite, însă povestea tuturor se termină la fel: cu o inimă ce încetează să mai bată.

Cu toate că moartea este singura garanție e vieții, rămâne și în ziua de astăzi un subiect tabu, abordat diferit de la țară la țară. O echipă de cercetători a realizat un studiu ce ar putea fi considerat bizar, poate chiar macabru, dar care evidențiază o realitate surprinzătoare.

Cercetătorii au făcut un studiu internațional, scopul lor fiind acela de a afla care sunt ţările care oferă o îngrijire bună la sfârșitul vieții.

Pentru studiul publicat în „Journal of Pain and Symptom Management” au fost analizate nu mai puțin de 81 de state. Eric Finkelstein – profesor de servicii de sănătate la Duke-NUS Medical School, Singapore, și director executiv al Lien Center for Palliative Care, a fost cel care a coordonat echipa formată din specialiști din mai multe colțuri ale lumii.

Pentru a stabili ce țări oferă o îngrijire cât mai bună la sfârșitul vieții oamenilor, au fost stabiliți 13 factori. Au fost chestionați apoi  1.250 de îngrijitori din cinci țări diferite, care au avut recent grijă de o persoană dragă, acum decedată, pentru a stabili importanța relativă a fiecărui indicator. Cu aceste date, au fost căutați sute de experți din 161 de țări pentru a clasifica îngrijirea la sfârșitul vieții din țara lor în funcție de acești factori – cel puțin doi din fiecare stat, pentru ca „scorul națiunii” să fie considerat valid.

Locurile din lume în care e cel mai bine să mori

Ce poziție ocupă România

În final, clasamentul a oferit câteva surprize. Prima poziție a fost ocupată de Marea Britanie, podiumul fiind completat de Irlanda și Taiwan. În categoria A, cu un punctaj mai mare de 90, au mai intrat Australia, Coreea de Sud și Costa Rica.

România a ocupat locul 41 în clasament, înaintea SUA, Chinei și Rusiei, considerate marile puteri ale lumii.

Coordonatorul studiului, Eric Finkelstein, a explicat de ce SUA a primit un punctaj atât de slab. Potrivit acestuia, americanii cheltuiesc adesea foarte mulţi bani pe tratamente și intervenții chirurgicale excesive, adesea inutile, care urmăresc să prelungească viața în amurgul existenței cuiva – uneori doar pentru câteva săptămâni sau luni – în loc să se concentreze pe asigurarea calității vieții la bătrâneţe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...