Locul unic în România unde femeile au interzis. Regula păstrată de secole ascunde un mister nedeslușit încă

Stan Filon 30.09.2022, 12:08

Foarte puțini oameni știu, dar există în România un loc unde accesul femeilor este strict interzis. Au fost cazuri când reprezentantele sexului frumos au intrat în acel loc iar iadul s-a dezlănțuit aproape imediat. Locul este protejat de femei de un blestem de sute de ani, iar efectele lui au ucis femeile care nu s-au supus. Se spune că nici păsările nu trec în zbor peste acest loc.

Locul unic în România unde femeile au interzis

Mănăstirea Frăsinei este un lăcaș de cult situat la 25 de kilometri de Râmnicu-Vâlcea, între munți și înconjurată de păduri. A fost ridicată în ani 1700 și a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Vâlcea, din anul 2015. Aceasta se aseamănă mult cu Muntele Athos, unde femeile nu au acces. Oamenii care au ajuns la Mănăstirea Ortodoxă Frăsinei din Muereasca, județul Vâlcea, știu că sunt două locuri de cult.

Unul este destinat pentru toți credincioșii, pe când celălalt este destinat exclusiv bărbaților. Pentru a se asigura că liniștea călugărilor nu este tulburată de partea femeiască, Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, a lăsat un blestem năprasnic pentru femeile care vor urca la mănăstirea bărbaților. Pentru ca femeile să cunoască bine această regulă, Calinic a lăsat o piatră de legământ cu doi kilometri înainte de mănăstire, pe care scrie foarte vizibil blestemul adresat femeilor. 

Locul unic in Romania unde femeile au interzis
Locul unic in Romania unde femeile au interzis

Blestem năprasnic pentru femei

„Acest sfânt locaș s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinți monahi și, fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor viețuitori acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrâzni a trece, să fie sub blestem și toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbăvia și tot felul de pedepse, și iarăși celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu și a smereniei noastre și să vină asupra lor tot fericitul bine. Calinic, episcopul Ramnicului Noului Severin, 17 ianuarie 1867”.

Cu toate acestea, au fost cazuri când femeile au trecut de blestem și au urcat la mănăstirea destinată bărbaților. Localnicii vorbesc despre o localnică curioasă, care a urcat și ea la mănăstirea bărbaților. Odată ajunsă acasă, se spune că aceasta s-a dus să dea de mâncare la porci, însă într-o clipă de neatenție a căzut în cotețul porcilor. Animalele au sfâșiat-o pur și simplu de vie.

Un alt caz a avut loc în urmă cu câțiva ani, când mama surorilor Gabor, cunoscute în lumea mondenă, se spune că s-ar fi îmbrăcat în bărbat și ar fi urcat la mănăstirea călugărilor. Făcea parte chiar dintr-o excursie organizată. La întoarcerea spre casă, șoferul microbuzului în care se afla mama Monicăi Gabor a oprit la un popas, la Peștera Polovragi. Alături de femeie se aflau mai multe persoane, însă a avut loc o cădere de pietre de pe versat, iar mama Monicăi Gabor a fost singura lovită puternic în cap de o piatră de pe munte. A murit pe loc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...