Locul unic din România pentru care străinii ar plăti bani mulţi să îl vadă. E un parc superb, puţini ştiu de el

Ioana Bucur 21.05.2022, 08:41

O minunăție a naturii ce își încântă vizitatorii de aproape trei sute de ani. Undeva aproape de inima țării se ascunde locul unic din România pentru care străinii nu s-ar uita la bani doar ca să îl poată vizita. Este vorba despre un parc de 70 de hectare, considerat monument național. Cei care ajung aici au senzația că pășesc într-o altă lume.

Un parc, unic în România

Secolele au trecut peste acest loc unic, însă nu i-au furat din frumusețe. Vorbim despre parcul dendrologic Simeria, care este astăzi considerat un monument național, și despre existența căruia avem dovezi vechi de aproape trei sute de ani.

Parcul din Simeria se întinde pe 70 de hectare și acolo cresc mai bine de 2.100 de specii de flori și arbori aclimatizate din toată lumea, ceea ce îl face un loc unic în România.

Ar fi fost creat undeva la începutul secolului al XVIII-lea, însă primul document care îi atestă existența este din 1763. Prima amenajare făcută aici a fost în stil englezesc, romantic. Chiar şi arhitectura căsuţelor din parc aduce aminte de locuinţele de piatră din satele Regatului Unit, iar lacurile şi cursurile de apă sunt pline de peşti şi chiar broaşte ţestoase.

De-a lungul timpului, parcul a fost proprietatea a patru familii de nobili maghiari: Gyulay, Kun, Fay și Ocskay, moștenirea fiind transmisă pe linie feminină. În perioada Revoluției de la 1848, când parcul a fost parțial distrus, proprietar al parcului era contele Kun.

În 1949, parcul dendrologic din Simeria a fost naționalizat, moment în care a fost naționalizat și declarat ocol silvic. Cinci ani mai târziu, aici este înființată o stațiune de cercetări, iar Parcul Dendrologic de la Simeria primește statutul de „Monument al naturii”.

Locul unic din România pentru care străinii ar plăti bani mulţi să îl vadă. E un parc superb, puţini ştiu de el
Foto: Facebook/ Parcul Dendrologic Simeria

Unde este cea mai veche biserică din România

Nu foarte departe, oamenii pot vizita un alt loc important pentru istoria și culturii țării: cea mai veche biserică din România.

Pasionații de istorie și arheologie au toate motivele să adauge pe lista destinațiilor și județul Hunedoara. Aici vom descoperi una dintre bijuteriile ascunse ale țării.

Inițial, s-a crezut că lăcașul de cult ar data din secolul al XIV-lea, însă cercetările arheologice au găsit dovezi potrivit cărora ar fi fost ridicată în secolul XI. Biserica Rotondă din Geoagiu este cea mai veche biserică medievală care încă stă în picioare şi îsi păstrează forma originală.

Biserica este învăluită în mister. Unii localnici spun că ar fi fost ridicată de templieri, alte teorii susțin că ar fi fost ridicată la finele secolului al XI-lea de familia nobiliară Ákos, care stăpânea zona Geoagiu la acea vreme.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...