Cu o lungime de 2.860 de kilometri, Dunărea ocupă locul al doilea în Europa în ceea ce privește mărimea, urmată de fluviul Volga. De asemenea, fluviul prezintă o serie de caracteristici speciale care îl fac unic și impresionant. Iată locul unde izvorăște Dunărea.
Dunărea, în călătoria sa spre Marea Neagră, traversează zece țări europene în total: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.
Izvorul Dunării se găsește în Munții Pădurea Neagră, dar există trei locuri diferite care sunt marcate ca „Donauquelle” sau „Izvorul Dunării”, deoarece nu s-a ajuns încă la un acord cu privire la o singură locație.
Conform hidrologilor, izvorul propriu-zis se află la obârșia râului Breg. Acesta este considerat izvorul geografic și hidrologic al mărețului fluviu Danube, cunoscut drept „Regele râurilor europene”, așa cum a fost numit de Napoleon Bonaparte.
Pe hărți, numele apare în mod oficial după confluența râurilor Breg și Brigach, care are loc în orașul Donaueschingen. În această zonă, există un bazin rotund special amenajat, care colectează apa dintr-o sursă carstică și este considerat „Donauquelle” sau „Izvorul Dunării”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Această locație este bine pusă în valoare și atrage mii de turiști în fiecare an, care doresc să vadă locul de unde izvorăște Dunărea.
Apa din acest izvor este direcționată în râul Brigach printr-un canal subteran cu o lungime de aproximativ 100 de metri. Acest punct de confluență este marcat ca un punct de referință important în traseul fluviului și un loc de mare importanță simbolică pentru regiunea în care izvorăște Dunărea.
Dunărea a avut mai multe denumiri de-a lungul istoriei, inclusiv Istros, Istru sau Hister, dar în cele din urmă a fost numită Danubius, care înseamnă „Zeul fluviilor”. De asemenea, este singurul fluviu din Europa care curge de la vest la est.
Ea a luat naștere acum aproximativ un milion de ani, la începutul perioadei geologice cunoscute sub numele de Cuaternar, prin drenarea unor lacuri de dimensiuni mari, și are un debit mediu de peste 7.250 de metri cubi pe secundă, clasându-se pe locul 28 în lume în ceea ce privește debitul, potrivit shtiu.ro.
După ce parcurge o distanță de aproape 3.000 de kilometri, Dunărea se varsă în prezent în Marea Neagră prin cele trei brațe importante ale deltei: Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe.
Vezi și: Dezastru ecologic la Dunăre. Alertă după ce tone de petrol au ajuns în fluviu
În trecut, existau informații contradictorii cu privire la numărul de brațe de vărsare ale fluviului. Izvoarele preistorice menționau două guri de vărsare, în timp ce Herodot și Strabo vorbeau despre cinci, iar Pliniu cel Bătrân și Ptolemeu susțineau că ar fi existat șase. Aceste discrepanțe se datorează faptului că Delta Dunării crește anual cu aproximativ 40 de metri pătrați și își schimbă forma.