Locul secret în care Ceaușescu obișnuia să meargă: “Era ferit, frumos”. Cum a ajuns să arate acum. Transformare uriașă

Diana Radu 12.12.2019, 14:23
Locul secret în care Ceaușescu obișnuia să meargă: “Era ferit, frumos”. Cum a ajuns să arate acum. Transformare uriașă

Nicolae Ceaușescu obișnuia să meargă foarte des într-un loc secret și ferit de ochii curioșilor pentru a împușca fazani. Locul unde tovarășul ieșea la vânătoare se află la la 35 de kilometri de Botoșani, mai exacat în mijlocul unei păduri din apropierea comunei Cordăreni. Acolo, liderul comunist avea și o cabană special amenajată unde erau invitați deserori șefi ai Partidului Comunist.

Cum arată acum locul în care Nicolae Ceaușescu obișnuia să meargă la vânat de fazani

Localnicii spun că Nicolae Ceaușescu nu organiza numai vânători la cabana din pădure, ci și petreceri cu mese îmbelșugate, la care erau invitați prim-secretarii. Toate aceste întâlniri se desfășurau în secret așa că la cabană se ajungea doar pe un drum forestier. Acum, locul în care și-a făcut veacul tovarășul arată deplorabil, geamurile sunt sparte iar ușile distruse. Însă, la vremea ei, cabana avea toate condițiile unei pensiuni, avea mai multe camere, băi, o bucătărie și o zonă de dormitoare tip mansardă. ”Era o frumuseţe”, mărturiseşte primarul din Cordăreni.

Nicolae Ceaușescu, cabană
Cum arată acum locul în care Nicolae Ceaușescu obișnuia să meargă la vânat. Sursă foto: Click

De asemenea, primarul din Cordăreni, Constantin Dumitraş povestește că a lucrat 20 de ani la Ocolul Silvic, iar tatăl său a prins vremurile de glorie ale cabanei. ”A fost construită în anii ‘60, din lemn. Liderii politici au transformat-o apoi într-o construcţie mai solidă. Aici se venea la vânătoare de fazani”, povesteşte edilul.

Primarul din Cordăreni își amintește perfect de aceea cabană unde se întâlnea în secret liderul comunist cu oameni importanți. Accesul era restricționat pentru oamenii de rând, doar elita avea dreptul de a i se alătura lui Nicolae Ceaușescu la vânătoare. Și veterinarul din sat, Ion Mocanu știe ce se întâmpla la cabană, pe care o descrie ca fiind ”un loc ferit și frumos”.

Principalul criteriu după care a fost aleasă cabana, a fost zona. Potrivit martorilor, pădurea din apropierea comunei Cordăreni era renumită pentru fazanii care creșteau în sălbăticie. În plus, în aceste păduri trăiau chiar și mistreți, dar și iepuri sălbatici. Însă, Nicolae Ceaușescu nu s-a mulțumit cu atât ci i-a pus pe localnici să lucreze la o crescătorie de fazani. Astfel, fiecare invitat își putea alege prada supă placul sufletului.

Veterinarul Ion Mocanu a povestit că erau aduse cloști, iar puii erau crescuți și hrăniți până la maturitate, apoi erau eliberați în pădure. Nicolae Ceauşescu ar fi fost de două ori la cabana de la Cordăreni. Prima dată în anii ‘60, după o vizită la Dorohoi. ”Mi s-a părut că l-am văzut într-un IMS, maşină de teren, cu oamenii lui”, spune nea Mitruţă. Alți martori, spun însă că liderul comunist s-ar fi întors la vânătoarea de fazani în 1970.

Urmăriți Impact.ro și pe