Locul secret care ar putea salva lumea. Ce se află ascuns în „seiful Apocalipsei”, chiar și România are acces

Beatrice Dumitru 16.10.2022, 19:43
Locul secret care ar putea salva lumea. Ce se află ascuns în „seiful Apocalipsei”, chiar și România are acces

Un buncăr din beton construit pe un munte arctic deține cheia întregii planete în caz de război, pandemie sau alte calamități și este considerat cel mai sigur loc din lume. Chiar și România are acces la acest „seif al Apocalipsei”.

Ce se află în „Seiful Apocalisei”

„Seiful Apocalipsei” se află în pustiul înghețat al arhipelagului Svalbard, aflat pe insula Spitsbergen, la jumătatea distanței dintre Norvegia continentală și Polul Nord. Seiful a primit noi depozite și pentru prima dată a contribuit și Irak și Uruguay.

În buncărul din Svalbard se află cea mai mare bancă de semințe din lume, puse la păstrare în caz de război, pandemie sau alte calamități. Seiful este deschis doar de trei ori pe an pentru a limita expunerea semințelor din depozite la lumea exterioară. Zilele acestea uu fost aduse peste 45.000 de mostre de semințe de la 13 bănci de gene din Asia, Australia, Europa și America Latină, ridicând pentru prima dată numărul total de depozite la peste 1,2 milioane, potrivit Ministerului Agriculturii și Alimentației din Norvegia.

Locul secret care ar putea salva lumea. Ce se află ascuns în „seiful Apocalipsei”, chiar și România are acces
Buncărul cu semințe de la Svalbard .

Ce sunt băncile de gene pentru semințe?

Băncile de gene pentru semințe sunt instituții care conservă și studiază diversitatea culturilor. Acestea permit cercetătorilor să dezvolte soiuri care sunt rezistente la dăunători, boli și alte adversități. Pe măsură ce ne adaptăm și ne pregătim pentru impactul cunoscut și necunoscut al schimbărilor climatice, băncile de gene sunt cheia supraviețuirii agriculturii, notează Euronews.

Copii ale colecțiilor complete de semințe sunt stocate în bănci de gene departe de colecția principală de semințe. La ele pot apela cercetătorii și fermierii în cazul în care colecția originală este distrusă sau deteriorată. Culturile pot fi apoi regenerate cu ajutorul acestor semințe „de rezervă”.

Înființat în 2008, seiful acționează ca o ultimă soluție pentru băncile naționale și regionale de gene și a jucat un rol esențial între 2015 și 2019 în reconstruirea colecțiilor de semințe deteriorate în timpul războiului din Siria.

Irak contribuie pentru prima oară la banca din Svalbard cu 418 mostre de semințe de specii sălbatice și cultivate, inclusiv grâu și orez. La fel și Urguaia, care a livrat 1.892 de semințe de grâu și orz. Coreea de Sud și Mexic au fost, de asemenea, printre națiunile care au făcut depozite zilele acestea.

„Participarea țărilor la misiunea Seed Vault este vitală pentru a asigura viața pe care o reprezintă diversitatea genetică”, spune Stefan Schmitz, director executiv al Crop Trust, care administrează buncărul alături de Norvegia.

România contrbuie „Seiful Apocalipsei”

Lumea obișnuia să cultive peste 6.000 de plante diferite, dar experții ONU spun că acum obținem aproximativ 40% din calorii din trei culturi principale – porumb, grâu și orez – ceea ce face ca proviziile de alimente să fie vulnerabile dacă schimbările climatice distrug recoltele.

La începutul acestui an, băncile de gene din Sudan, Uganda, Noua Zeelandă, Germania și Liban au depus semințe, inclusiv mei, sorg și grâu, ca rezervă pentru propriile colecții.

România este contributoare la banca de date vegetală, trimise de Banca de resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” din Suceava. Țara noastră contribuie cu 877 de eșantioane de semințe la „Seiful Apocalipsei”, potrivit site-ului Svalbard Global Seed Vault.

În România, banca de gene de la Suceava găzduiește un patrimoniu format din 428 de specii de plante, reprezentând mai mult de 18.000 de varietăți diferite.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...