Locul inedit unde ar putea fi testați anti-Covid românii. Anunțul lui Nelu Tătaru

Ana Anitoiu 25.02.2021, 09:28
Locul inedit unde ar putea fi testați anti-Covid românii. Anunțul lui Nelu Tătaru

Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru a anunțat că românii ar putea fi testați pentru depistarea infectării cu noul coronavirus într-un loc inedit. În calitate de președinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, oficialul a discutat cu reprezentanți ai unor asociații despre această propunere, dar și despre altele, printre care se numără și una referitoare la distribuirea de medicamente la domiciliu pentru bolnavii cronici.

În ce loc inedit ar putea fi testați anti-Covid românii

Potrivit lui Nelu Tătaru, care a discutat cu reprezentanți ai asociațiilor Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România și Producătorilor de Medicamente Generice, românii ar putea fi testați anti-Covid-19 chiar în farmacii. Președintele Comisiei pentru sănătate și familie a spus că acest lucru s-a întâmplat deja în unele țări din Uniunea Europeană, precum Italia. În plus, el a precizat că nu poate fi exclusă nicio discuție prin care, curând, farmaciile să poată avea acces la campania de imunizare împotriva coronavirusului.

”Un subiect de interes venit ca o propunere a fost și posibilitatea populației de a se testa în cadrul farmaciilor, cum de altfel s-a și întâmplat în anumite state din UE, precum Italia. În acest mod, cei care decid să se testeze, indiferent dacă sunt simptomatici sau asimptomatici, ar avea siguranța unui test efectuat corect, fără eroarea care poate apărea prin testarea proprie la domiciliu. Nu putem exclude nicio discuție prin care, în viitorul apropiat, farmaciile să poată avea acces la vaccinarea populației”, a spus Nelu Tătaru.

Locul inedit unde ar putea fi testati anti-Covid romanii. Anuntul lui Nelu Tataru
O persoana testata pentru coronavirus de catre un cadru medical

Nelu Tătaru, despre distribuirea de medicamente la domiciliul persoanelor bolnave cronic

De asemenea, Nelu Tătaru a spus că s-a discutat și despre distribuirea de medicamente la domiciliul persoanelor bolnave cronic ori aflate în incapacitatea de a merge să cumpere tratamentele de care au nevoie.

”Aceste persoane sunt nevoite, în prezent, să recurgă la metode proprii pentru a avea acces la tratament. Din cauza lipsei de distribuire la domiciliu, de multe ori, această categorie vulnerabilă primește medicamentația cu întârziere sau nepăstrată în condiții optime la transport”, a mai spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: ”Trebuie găsite soluții pentru a îmbunătăți comunicarea dintre medicii de familie și farmaciști”

Totodată, fostul ministru al Sănătății a spus că i-a fost atrasă atenția asupra unor situații în care comunicarea dintre medicii de familie și farmaciști nu este foarte eficientă. Din această cauză, se ajunge de foarte multe ori la prescrierea unor medicamente ce nu se mai găsesc în lanțurile farmaceutice. Nelu Tătaru consideră că trebuie să fie găsite soluții în acest sens. În plus, el a semnalat un fenomen periculos.

”Nu puteam trece cu vederea nici fenomenul care a luat o mare amploare în ultima perioadă: achiziționarea și administrarea de medicamente, fără a se consulta medicul sau farmacistul. Este extrem de îngrijorător cum acestea ajung să fie vândute pe diferite platforme, iar medicamentația să se administreze în funcție de comentariile sau sfaturile neprofesioniste care se regăsesc în acel spațiu de comunicare. Trebuie ca, împreună, să conlucrăm pentru a crește încrederea în actul medical, astfel încât pacienții să renunțe la acest obicei care poate avea consecințe extrem de grave pe termen scurt și lung. Așa cum am spus anterior, îmi doresc să fiu alături de societate, să fim parteneri și să căutăm permanent soluții pentru sănătatea românilor”, a mai spus Nelu Tătaru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...