Locul în care rușii vor ataca România dacă începe războiul. ”Au două autostrăzi pe care trec tancurile”

Mihai Roșoiu 26.10.2020, 14:42
Locul în care rușii vor ataca România dacă începe războiul. ”Au două autostrăzi pe care trec tancurile”

S-a descoperit locul în care rușii vor ataca România dacă va izbucni războiul. O întâlnire recentă a speciliștilor NATO a scos la iveală zonă considerată „Călcâiul lui Ahile” al Estului. Denumită generic „Poarta Focșanilor”, zona ce se întinde în patru județe se numără printre vulerabilitățile alianței.

Rușii pot ataca România dacă începe războiul în zona expusă

Militarii s-au întâlnit pentru a identifica și repara breșele apărute în structura de apărare NATO. În opinia specialiștilor, „Poarta Focșanilor” este o zonă care trebuie consolidată rapid. Angajații alianței consideră că un eventual atat rusesc în acea parte a României ar fi un dezastru. Și pentru a ne face o idee despre situație, să spunem că „poarta” se întinde pe patru județe, respectiv: Vrancea-Galați-Brăila-Buzău.

Fără suportul trupelor nord-atlantice, România ar pierde lupta contra inamicului din Est în mai puțin de 24 de ore. Motivul e surprinzător. Sprijinul trupelor NATO în zonă s-ar face anevoios, iar trupele aflate la „Poarta Focșanilor” ar rezista foarte puțin în fața unui posibil iureș armat al Rusiei.

O zona importanta a Romaniei nu poate fi aparat de trupele NATO
O zona importanta a Romaniei nu poate fi aparat de trupele NATO

Ambele tabere știu despre existența acestui punct nevralgic, iar angajații NATO fac tot posibilul pentru a rezolva situația existentă. La dezbaterea organizată de think-tank-ul american CEPA, s-au luat în calcul posibile atacuri venite dinspre Kremlin. Pe listă s-a aflat și România, care, din acest punct de vedere, pare o țară foarte expusă.

Lipsa infrastructurii ar întârzia deplasarea trupelor

Fost lider al Armatei SUA în Europa, generalul Benjamin „Ben” Hodges a recunoscut că situația nu a apărut de curând. Ca o confirmare a celor afirmate de Hodges, un fost șef SRI vine cu o informație suplimentară deloc liniștitoare:

 „Au două autostrăzi tehnice, special concepute pentru transportul militar greu, care ajung până la graniţa României”, a declarat Costin Georgescu pentru Adevărul.

Problemele pot apărea dintr-un motiv pe cât de banal, pe atât de greu de rezolvat. Pentru a se putea deplasa în timp util în posibila zonă de conflict, trupele NATO au nevoie de infrastructură.

O zona importanta a Romaniei nu poate fi aparat de trupele NATO
O zona importanta a Romaniei nu poate fi aparat de trupele NATO

Cum infrastructura României este deficitară în majoritatea zonelor, situația ar putea să mai dureze. Asta dacă autorităților, forțare cumva de alianță, să investească în zonă care duce spre „Poarta Focșanilor”.

Într-un recent studiu realizat de experți militari s-a ajuns că SUA au nevoie de încă un aliat pentru zona Marea Neagră. Analizarea potențialului pericol în zona Mării Negre și trecerea în revistă a efectivelor și bazelor din zonă au dus la o concluzie dură. România nu poate rămâne singurul aliat al SUA în această zonă delicată.

Cert este că într-un viitor nu foarte îndepărtat, trebuie găsite soluții pentru locul în care Rusia va ataca România dacă începe războiul. Este evident că „Poarta Focșanilor” reprezintă un punct slab al Alianței Nord Atlantice (NATO).

Urmăriți Impact.ro și pe