Locul în care nu mergea niciodată Ceaușescu. Motivul pentru care dictatorul se ferea să ajungă aici

Redacția IMPACT 01.10.2019, 16:19
Locul în care nu mergea niciodată Ceaușescu. Motivul pentru care dictatorul se ferea să ajungă aici

Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena Ceaușescu, erau cei mai puternici oameni din România în perioada comunismului. Dar, totuși, fostului dictator îi era frică de câteva locuri, pe care le evita întotdeauna.

Nicolae Ceaușescu evita să meargă într-un loc din București pe care îl considera nesigur. El ar fi fost sfătuit de Securitate să nu meargă niciodată acolo, deși era un local frecventat de fiul fostului dictator, Nicu Ceaușescu.

Nicolae Ceaușescu nu mergea, însă, niciodată acolo.

Locul în care nu mergea niciodată Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a lucrat ca ucenic de cizmar în București și Pitești

Locul în care Nicolae Ceaușescu nu mergea niciodată se numește Casa Capşa, local care există și astăzi, peste stradă de Cercul Militar din București.

Locația funcționează și ca hotel, iar la parter găzduiește și acum un restaurant, cunoscut pe vremea comunismului drept cea mai bună cofetărie din București.  Hotelul Capșa a fost inaugurat în anul 1886.

Printre fondatori se numără Grigore Capșa, unul dintre cei 12 frați ai unei familii de machedoni.  După moartea lui „Casa Grigore Capșa” s-a transformat, în 1931, în urma unor probleme juridice, în „Comandită simplă”, unul dintre primii directori fiind Albert Balen.

Îi urmează Rudolf Knapp, care împreună cu Ștefan Capșa (nepotul lui Grigore) au condus firma până la naționalizare (1948).

Modul de organizare, personalul calificat de care dispunea și specialitățile pe care le oferea au permis Casei Capșa să dețină mult timp monopolul tuturor banchetelor oficiale și neoficiale, al recepțiilor și meselor oficiale și particulare din București și din țară.

Pentru a-și păstra prestigiul, Casa Capșa a folosit metode de preparare dintre cele mai înaintate pentru perioada respectivă, urmașii lui Grigore Capșa mergând regulat la Paris pentru a aduce mostre din cele mai noi produse de cofetărie.

După o analiză amănunțită ele erau introduse în fabricație, astfel că la Capșa apăreau mereu noutăți. Exista obiceiul, devenit o regulă respectată cu strictețe, ca în fiecare dimineață produsele de cofetărie din ziua precedentă să fie vândute la preț de cost personalului. Mulți lucrători au fost aduși de la Paris: Joseffe Cambasse, Manchosse (șef-bucătar), Georges Leroy (șef-cofetar bombonier), cel care a preparat prima dată la București bomboanele „truffe”, Lucien Bertola și Marius Cadillac (chelneri).

Urmăriți Impact.ro și pe