Poluarea atmosferică este o problemă care ne amenință de ani de zile, dar se amplifică tot mai mult din cauza dezvoltării industriale și ajunge să ne afecteze viața. Calitatea aerului, în special în marile orașe, printre alte cauze, provoacă milioane de decese în întreaga lume. Dar în România există o zonă unde aerul este foarte curat.
La fel ca toate țările lumii, și România se confruntă cu poluarea atmosferică. Dar la noi în țară există un oraș unde aerul este extrem de curat, iar locuitorii de aici duc un trai foarte liniștit și se bucură de acest aspect. Dar nimeni nu ar fi ghicit că această zonă nu este deloc poluată.
Conform unui studiu realizat de Banca Mondială, Suceava este orașul cu cel mai curat aer din România, iar oamenii de aici sunt foarte liniștiți, iar prețurile imobiliarelor sunt foarte accesibile, în comparație cu alte zone din țară. Tocmai de aceea, locuitorii din Suceava au motive să fie mulțumiți de nivelul de trai.
Studiul menționat arată că 80% dintre locuitori sunt mulțumiți cu viața pe care o au în mediul urban, în timp ce 91% dintre cetățenii din Suceava spun că apreciază calitatea aerului. Acest lucru nu se datorează doar traficului, ci și poziției geografice a zonei. De asemenea, în Suceava nu există probleme de poluare fonică, 85% dintre oamenii din oraș precizând că nivelul de zgomot este unul extrem de redus.
O altă zonă din România cu puțină poluare este comuna Fundata din județul Brașov, fiind considerată cea mai înaltă din țară noastră pentru că este situată la aproape 1.360 de metri altitudine.
Un raport al organizației GAHP spune că România se află pe locul opt în Europa la numărul decelor provocate de poluare. Anual, peste 20.000 de români mor din această cauză, iar în orașele mari principalii factori de poluare sunt mașinile și construcțiile.
Poluarea aerului cu particule fine a provocat cel puţin 238.000 de decese premature în Uniunea Europeană în 2020, potrivit unui raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM) publicat în luna noiembrie. Aproximativ 96% din populaţia urbană fiind expusă la niveluri peste cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Raportul agenţiei a arătat că poluarea aerului reprezintă cel mai mare risc de sănătate legat de mediu în Europa.