Locul din România unde găsești „Pietrele vii”. Aici vin turiști din toate colțurile lumii, mulți români nu știu unde sunt

Stan Filon 07.06.2023, 13:08

„Pietrele vii” din România au intrat din nou în atenția publicului larg! S-au țesut adevărate legende în jurul acestor bolovani speciali, care cresc în dimensiune, se pot multiplica și chiar se pot deplasa! Povestea lor a fost spusă acum de un cunoscut naturalist englez, iar mii de oameni au citit-o și s-au declarat fascinați!

Locul din România unde găsești „Pietrele vii”

Poate nu știați, dar în România se găsesc „pietrele vii”. Mai sunt cunoscute și ca Babele de la Ulmet, județul Buzău și se pare că se regăsesc doar pe teritoriul țării noastre. Aceste pietre sunt cu adevărat speciale, deoarece par a fi vii. Ele cresc în dimensiune, pot „naște” pui și se pot deplasa.

Recent, un cunoscut naturalist britanic le-a spus povestea pe Facebook, iar reacțiile nu au întârziat să apară. David Attenborough, prezentator de televiziune și conservaționist britanic, autorul celebrelor documentare „Planeta Albastră”, „Life on Earth” și „Our Planet”, s-a declarat și el fascinat de aceste pietre, la fel ca mii de oameni din toate colțurile lumii, care au aflat astfel despre minunea din țara noastră.

Locul din Romania unde gasesti Pietrele vii
Locul din Romania unde gasesti Pietrele vii

Mii de oameni din toate colțurile lumii s-au declarat fascinați de „Babele de la Ulmet”

„Aceste pietre enigmatice, cunoscute sub numele de «trovanți» în România, cresc, se mișcă și chiar se reproduc. Ele absorb mineralele din ploaie după fiecare aversă puternică, care se combină cu substanțele chimice deja existente în piatră și produc o reacție și o presiune în interior care în cele din urmă determină piatra să crească și să se reproducă”, este mesajul postat de britanic, alături de fotografii cu trovanții din România.

Fotografiile au fost postate pe pagina de Facebook „David Attenborough Fans”, pe 25 mai 2023, iar de atunci au strâns peste 12.000 de reacții de uimire și apreciere de pe tot globul și au fost redistribuite de peste 3.000 de membri ai comunității online.

„Și unii oameni cred că Pământul nu este viu”, este reacția lui Maralee R. Warren la postarea despre „pietrele vii” din România. „România este o țară minunată cu multe locuri de vizitat și nu este de mirare că Regele Charles a cumpărat proprietăți și vine regulat”, a ținut să comenteze Ion Duda.

Trovanții sunt formațiuni numite și concrețiuni de gresie, create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorită apelor calcaroase. Ca formare seamană cu stalactitele și stalagmitele din peșteri. În România, trovanții se găsesc în mai multe locuri, însă cei de la Ulmet, județul Buzău, și Costești, județul Vâlcea, sunt cei mai cunoscuți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...