Locul din România unde apar frecvent obiecte de pe vremea dacilor. Oamenii le găsesc în fiecare an

Ioana Bucur 22.01.2023, 22:44
Locul din România unde apar frecvent obiecte de pe vremea dacilor. Oamenii le găsesc în fiecare an

Unde este „Ținutul Aurului”, locul din România unde apar frecvent obiecte de pe vremea dacilor. Zona a intrat în vizorul oamenilor de știință, care au făcut descoperire fabuloase în urma săpăturilor arheologice. Aici s-au găsit dovezi ale unui trib colonizat pentru extragerea metalului valoros.

Locul din România unde apar frecvent obiecte de pe vremea dacilor

Zone ce par acum abandonate pot ascunde, la doar câțiva centimetri de sol, adevărate comori arheologice, vestigii ale unor vremuri demult apuse.

O necropolă antică a fost descoperită în apropierea satelor Ruda și Barza din Munții Apuseni, pe dealul Muncelul, la poalele căruia au rămas abandonate fostele intrări în galeriile Ruda 12 Apostoli și Zdraholț.

Echipe de arheologi au studiat cimitirul în anii ’80, însă nu doar oamenii de știință au făcut descoperiri importante în acea zonă. De pe dealurile din împrejurimi au fost scoase la lumină, de localnici, numeroase artefacte.

„Săpăturile arheologice efectuate pe terasa La Petrenești de pe înălțimea Muncelu (775 metri altitudine), aflată la 12 kilometri sud-est de orașul Brad, au dat la iveală până în prezent 129 de morminte de incinerație cu ardere pe loc, aparținând populației ilire colonizate aici în vederea extragerii și prelucrării minereului aurifer”, a spus arheologul Adriana Rusu într-un raport cu privire la rezultatele cercetărilor.

Locul din Romania unde apar frecvent obiecte de pe vremea dacilor. Oamenii le gasesc in fiecare an

„Sunt numeroase obiecte valoroase pentru istoria noastră, abandonate peste tot”

Mormintele au fost găsite la adâncimi de cel mult 75 de centimetri sub nivelul solului. În interiorul lor s-au descoperit fragmente de vase ceramice, căni, urcioare, fructiere, străchini, opaițe cu un singur arzător, cuie și scoabe din fier.

„Cimitirul de la Muncelu — Brad, prin particularităţile sale de rit de înmormântare şi a formelor de vase ce au fost descoperite aici, aparţine unei populaţii coloniste de illiri sau dalmatieni, aduşi în această zonă imediat după cucerirea romană, populaţie ce se îndeletnicea cu extragerea şi prelucrarea minereului aurifer din această parte a Munţilor Apuseni în secolele II — III e.n.

Cimitirul, o descoperire de amploare, presupune existența unor aşezări de minieri în această parte vestică a provinciei romane, care aveau ca punct principal în îndeletnicire extracţia din minele Ruda Brad”, a mai spus cercetătoarea Adriana Rusu, potrivit DCNews.

Un fost miner din localitatea Ruda a dezvluit că a găsit numeroase unelte dacice.

„În pădurile pe care le-am cutreierat, am găsit tot felul de sape și bucăți de unelte de fier dacice – cred eu – folosite în minerit, dar și inscripții romane. Sunt numeroase obiecte valoroase pentru istoria noastră, abandonate peste tot, alături de numeroasele foste galerii miniere și puțuri părăsite și de fundațiile atâtor case vechi ale minerilor, înghițite și ele de pădure”, a spus bărbatul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...