Locul din România unde a nins la sfârșitul lui august. „Să vă lăsați șlapii acasă”

Ana Anitoiu 01.09.2022, 20:41

Într-un loc din România a nins la sfârșitul lunii august. Zăpada și-a făcut apariția chiar înainte de a începe toamna, iar autoritățile au tras un semnal de alarmă pentru cei care s-ar aventura să se bucure de peisajul de iarnă.

În ce loc din România a nins

Ninsoarea a fost înregistrată în Munții Bucegi. Zăpada și-a făcut apariția din nou pe Vârful Omu, la 2.505 metri altitudine. Meteorologul Radu Manta le-a cerut cu ironie celor care vor să se aventureze pe traseele montane să își lase șlapii acasă – aluzie la faptul că numeroase persoane pornesc în drumeții fără să fie echipate corespunzător.

„Astăzi pe Vf. Omu. Pentru amatorii de drumeție în Bucegi, vă rog eu frumos să vă lăsați șlapii acasă…”, a fost mesajul pe care l-a publicat meteorologul, marți, 30 august,  lângă mai multe imagini cu zăpada de pe Vârful Omu.

De altfel, numărul intervențiilor salvamontiștilor crește îngrijorător, de la un an la altul. În primele opt luni din acest an au fost înregistrate aproximativ 4.000 de solicitări. De cele mai multe ori, drumeții pornesc pe trasee nemarcate, purtând blugi, pantofi sport sau chiar în papuci, în loc de echipament special.

Locul din Romania unde a nins la sfarsitul lui august
Zăpadă pe Vârful Omu. Foto: Facebook/ Radu Manta

Semnal de alarmă

Salvamontiștii au spus că numeroși turiști nu iau în considerare nivelul de dificultate al traseului pe care își propun să îl parcurgă și nici dacă au sau nu suficientă pregătire fizică pentru a se putea aventura în acea direcție. Prin urmare, se ajunge ușor în situații dificile. În Poiana Brașov, numai de la începutul acestui an, au fost peste 600 de intervenții.

„Aleg să se deplaseze pe pârtiile de schi în detrimentul traseelor montane marcate, deși pârtiile de schi par mult mai accesibile și prietenoase, sunt acoperite cu iarbă sau cu pietriș instabil. Au fost multe intervenții dificile, intervenții pe timp de noapte care au implicat persoane rătăcite”, a spus Cătălin Petrescu, salvator montan la Salvamont Poiana Brașov.

Din ianuarie și până în august au fost înregistrate aproximativ 4.000 de misiuni ale salvamontiștilor. În iulie, numărul lor a crescut cu aproximativ 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Anul trecut, aproximativ 50 de oameni au murit pe munte, iar anul acesta numărul deceselor a ajuns la aproximativ 70, doar în primele opt luni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...