Locul din România numit Palma lui Dumnezeu. De ce i-au pus localnicii acest nume

Iancu Andreea 16.04.2021, 15:53
Locul din România numit Palma lui Dumnezeu. De ce i-au pus localnicii acest nume

Natura nu ezită să ne uimească la fiecare pas, iar țara noastră pare să fi fost cu adevărat binecuvântată cu astfel de frumuseți naturale care îți taie răsuflarea. Acest lucru poate fi confirmat de orice turist care ajunge să descopere peisajele și atracțiile turistice din România. Un astfel de colț de Rai, o zonă cu adevărat specială din Munții Șureanu, este numită Palma lui Dumnezeu de către localnici, care nu au ales întâmplător această denumire. Toți cei care au reușit să descopere această regiune au rămas impresionați.

„Palma lui Dumnezeu”, locul din România pe care trebuie să îl vizitezi neapărat

Țara noastră are încă o mulțime de comori nedescoperite, frumusețea pitorească fiind dificil de acoperit într-o viață de om. Peisaje paradisiace, natură în cel mai pur sens și atracții turistice fără seamăn se regăsesc pe întreaga suprafață a României și așteaptă să fie dezvăluite. Un astfel de loc spectaculos se găsește și în Munții Șureanu, acolo unde se află Fundătura Ponorului, o zonă ferită ce merită explorată, mai cu seamă că ascunde o poveste uluitoare. Denumită de către localnici „Palma lui Dumnezeu”, locul se regăsește în cadrul Parcului Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina și este o arie protejată, potrivit stiridinlume.ro.

Parcul, ce se întinde pe o suprafață de aproximativ 38.000 de hectare, în zona de sud a județului Hunedoara, se află la o altitudine de 900 de metri. În ciuda faptului că drumul nu este accesibil pentru autoturisme, turiștii nu ezită să pornească într-o excursie fascinantă pentru a descoperi frumusețile locului. Iar efortul lor merită fiecare clipă. Priveliștea este impresionantă, întreaga natură fiind parcă desprinsă din basme.

Fundătura Ponorului sau
Fundătura Ponorului sau „Palma lui Dumnezeu”, un loc ce merită descoperit și admirat

Motivul pentru care Fundătura Ponorului a primit acest nume special

„Palma lui Dumnezeu” este un real colț de Rai, nu degeaba a primit această denumire din partea localnicilor, găzduind totodată faimoasele cetăți dacice din Munții Orăștiei și unele dintre cele mai spectaculoase peșteri din țară. Un mic izvor pornește de sub Dealul Pleșului și formează apoi un mic lac, transformând locul în unul desprins din povești. Atmosfera liniștită, în care doar freamătul pădurii, susurul apei și ciripitul păsărelelor se aude este cu adevărat un loc în care să îți găsești tihna. În trecut, valea Ponorului era unită cu valea Ponorici și forma o regiune cu mult mai vastă, conform administraţiei Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina. Totuși, chiar și peisajul de astăzi este unul ce merită explorat și admirat.

În timp râurile s-au despărţit, Ponoriciul fiind captat de actuala vale a Cioclovinei, iar râul Ponor a fost captat prin zona localităţilor Federi şi Ohaba. Apele au săpat calcarul format în perioada jurasică şi au apărut infiltraţii în albia râurilor, care au creat cele mai mari peşteri cunoscute din Munţii Şureanu. Cu trecerea anilor aceste infiltraţii au devenit ponoarele pe care le putem vedea astăzi, râurile au erodat complet stratul de calcar până la substratul format din roci cristaline, lărgindu-şi albia şi creând cele mai spectaculoase depresiuni carstice din Munţii Şureanu, au precizat reprezentanţii ariei protejate, potrivit gradiste.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...