Locul din România în care soarele răsare de două ori. E neobişnuit, devine celebru

Andra Daoud 28.01.2022, 15:20
Locul din România în care soarele răsare de două ori. E neobişnuit, devine celebru

Există lucruri cu care ne-am obișnuit atât de tare, încât le considerăm deja banale, absolut firești și uităm să ne mai bucurăm de măreția lor. Un astfel de exemplu este răsăritul soarelui, cu atât mai mult cu cât există un loc în țara noastră unde soarele răsare de două ori. Unde se află satul în care poate fi observat fenomenul unic și care este perioada în care se vede cel mai bine.

Locul din România în care soarele răsare de două ori

Natura poate fi spectaculoasă și ne poate oferi adevărate lecții uneori. Spectacolul naturii este, de cele mai multe ori, gratuit și la îndemână, doar că oamenii uită să se bucure de lucrurile simple care îi înconjoară, cum ar fi răsăritul soarelui sau alte fenomene naturale care se produc cu ciclicitate. Țara noastră ascunde o mulțime de peisaje surprinzătoare prin frumusețea lor, însă există un anumit loc în România unde se întâmplă un fenomen unic: soarele răsare de două ori.

În satul Rimetea, aflat la câțiva kilometri de orașul Aiud, se află Munții Trascău (Piatra Secuiului). În estul satului, muntele are numeroase creste, iar două dintre acestea au înălțimi mai mari decât restul. Din acest motiv, timp de o lună de zile, locuitorii și turiștii din satul Rimetea pot vedea răsăritul de câte două ori, în fiecare dimineață.

Explicația este cât se poate de simplă: diferența de nivel dintre cele două creste face ca soarele, care răsare de după prima creastă să se „ascundă” în spatele celei de-a doua, urmând să răsară din nou. Acest fenomen se poate observa vara, de la finalul lunii iunie și pe tot parcursul lunii iulie, dacă sunt condiții meteo favorabile.

Locul din România în care soarele răsare de două ori. E neobişnuit, devine celebru
Satul Rimetea, din județul Alba

Satul Rimetea, unul dintre cele mai frumoase din România

Satul din inima Transilvaniei nu este renumit doar pentru unicitatea fenomenului care are loc vara: dublul răsărit al soarelui. Așezarea din județul Alba este populată de maghiari, care au păstrat tradițiile din generație în generație, astfel că satul are încă aspectul unei așezări vechi, neîntinate de civilizație.

Din acest motiv, este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din țara noastră, iar Ministerul Culturii l-a propus pentru a fi înscris în Patrimoniul UNESCO.

Satele din Transilvania și Maramureș care încă păstrează tradiții vechi atrag turiștii ca un magnet, în special pe cei străini. După ce li s-a dus vestea, satele din România devin destinații de vacanță pentru turiști din Europa, dar și din SUA sau Australia.

Străinii vin să le viziteze pentru a avea parte de experiența vremurilor de altădată, iar unii dintre ei chiar decid să investească în locuințe vechi, pe care le renovează și le introduc mai apoi în circiutul turistic.

 

Urmăriți Impact.ro și pe