Locul din România în care poţi vedea în natură o orhidee extrem de rară. E protejată prin lege

Andra Daoud 08.06.2022, 16:35

O specie de orhidee extrem de rară a înflorit recent într-o pădure din nordul țării. Planta este protejată prin lege, de aproape 100 de ani, și are o frumusețe aparte atunci când înflorește. Cei de la Romsilva au publicat câteva imagini cu planta care în Europa este foarte rară. Cum arată și de ce este atât de prețioasă.

Unde poți vedea o specie rară de orhidee înflorită

O orhidee extrem de rară, Papucul Doamnei, a înflorit recent într-o pădure din Botoșani. Este o plantă foarte rară în Europa, motiv pentru care este protejată de lege, prin decret Regal, încă din anul 1938. Cei de la Romsilva Botoșani au publicat pe Facebook câteva imagini cu floarea, alături de câteva informații despre aceasta.

Planta poate crește până la 80 de centimetri în înălțime și are „frunze late, ovale și flori mari la care petala inferioară este transformată într-un fel de ‘vas’ de culoare galben intens, iar cele laterale şi cea superioară sunt mai înguste şi de culoare roșu închis sau brună. Înflorește în poienile din păduri din zonele de deal și munte, în zone cu multă umiditate.”, au transmis cei de la Romsilva.

Datorită frumuseții și rarității, planta a ajuns să fie protejată prin lege încă din anul 1938. Papucul Doamnei crește sporadic, în păduri și tufărișuri și preferă terenurile calcaroase umede. Datorită frumuseții ei, floarea a ajuns să fie culeasă excesiv în trecut, devenind din ce în ce mai rară. Acum ruperea ei este ilegală, fiind protejată de lege.

Există numeroase legende cu privire la cum și-a căpătat numele această floare deosebită. Sigur că denumirea are legătură cu forma, dar se spune că este vorba despre papucul Zeiței Venus. Legenda spune că o tânără furată de dragoste a fugit din visul de iubire și și-a pierdut un papuc în iarbă. Așa a apărut floarea pe care o știm astăzi drept Papucul Doamnei.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Locul din Romania in care poti vedea in natura o orhidee extrem de rara. E protejata prin lege
Papucul Doamnei a inflorit intr-o padure din Botosani

Ce plante mai sunt protejate prin lege în România

În țara noastră se găsesc în natură câteva flori foarte rare și extrem de frumoase, pe care legea le protejează. Un astfel de exemplu este și Floarea de Colț, care este conservată în mai multe rezervații naturale din România. Aceasta crește pe versanții munților Carpați și pe stânci și este protejată încă din 1933.

O altă plantă declarată monument al naturii este Bujorul românesc (sau Bujorul de munte). Și aceasta este protejată încă din perioada interbelică și crește în câteva rezervații naturale din Oltenia, Mureș, Giurgiu și Dobrogea. Floarea de culoare roșu închis, cu puține petale, poate fi admirată numai 10 zile pe an, la mijlocul lunii mai.

Pe lista cu plante ocrotite prin lege se mai află și Nufărul termal, Garofița, Crinul de pădure, Laleaua pestriță, Ghioceii de Postăvar, Macul galben, Gladiola sălbatică, Irisul de baltă, Roua cerului, Crucea voinicului și alte câteva.

Urmăriți Impact.ro și pe