Locul din România celebru în toată lumea. Ce este Palma lui Dumnezeu

Iancu Andreea, Narcisa Tomulescu 23.08.2021, 15:20
Locul din România celebru în toată lumea. Ce este Palma lui Dumnezeu

România este o țară extraordinară, ținând cont de faptul că ne bucurăm de peisaje care îți taie răsuflarea, locuri frumoase și impresionante, ce merită vizitate de turiști. Dincolo de problemele cu care se confruntă societatea, putem afirma fără echivoc că țara noastră este una dintre cele mai frumoase de pe Glob. Peisajele pitorești, atracțiile turistice și obiectivele de pe harta o fac extrem de specială. De asemenea, anumite locuri inedite, precum locul din România, cunoscut ca Palma lui Dumnezeu, devenit celebru în toată lumea, completează tabloul acesta.

Ce este Palma lui Dumnezeu, locul celebru din România, pe care toată lumea își dorește să îl descopere

Un adevărat colț de Rai poate fi admirat în România, în locul celebru în toată lumea, cunoscut drept Palma lui Dumnezeu. Acesta se numără printre acele locuri ciudate din România, învăluite într-un mister aparte. Chiar dacă ai crede că ai văzut deja principalele obiective turistice și cunoști frumusețile României, află că există încă o mulțime de locuri superbe, despre care sigur nu știai. O atracție turistică impresionantă se află în Munții Șureanu, care ascunde un loc special: Fundătura Ponorului sau Palma lui Dumnezeu.

Desprinsă parcă din basme, Palma lui Dumnezeu România se regăsește în Parcul National Grădiștea Muncelului-Cioclovina și reprezintă o arie protejată de interes național. Aceasta se află în grupa Munților Șureanu-Parâng-Lotrului, care aparțin de Carpații Meridionali. Fundătura Ponorului, după cum a fost denumită de cei care au ajuns acolo, se află în partea sudică a județului Hunedoara, pe teritoriile administrative ale comunelor Baru, Boșorod, Bănița, Orăștioara de Sus și Pui, la o altitudine de 900 de metri.

Unde este locul din România cunoscut drept Palma lui Dumnezeu
Fundătura Ponorului, locul spectaculos din România, cunoscut drept Palma lui Dumnezeu

Cum s-a format acest loc spectaculos din România

Pentru a ajunge la Palma lui Dumnezeu este nevoie să renunți la un moment dat la autoturism, deoarece drumul nu permite înaintarea cu ajutorul acestuia. Turiștii aleg să descopere totuși acest loc fascinant, în care timpul pare că a stat în loc. Priveliștea din Fundătura Ponorului este încântătoare, iar aerul proaspăt din parcul, care se întinde pe aproape 38.000 de hectare de pământ în masivul Şureanu este extrem de curat. Tot aici se regăsește și un izvor care pornește de sub Dealul Pleșului, peisajul fiind completat de locul faimoaselor cetăți dacice din Munții Orăștiei și de peșterile uluitoare din România.

Situată la o altitudine de 900 de metri, străbătută de apele Văii Ponorului, Palma lui Dumnezeu era în trecut unită cu Valea Ponorici. Cele două formau o vale de mari dimensiuni, apele revărsându-se în nord-estul depresiunii Haţeg, prin zona localităţii Fizeşti, conform administraţiei Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina.

În timp râurile s-au despărţit, Ponoriciul fiind captat de actuala vale a Cioclovinei, iar râul Ponor a fost captat prin zona localităţilor Federi şi Ohaba. Apele au săpat calcarul format în perioada jurasică şi au apărut infiltraţii în albia râurilor, care au creat cele mai mari peşteri cunoscute din Munţii Şureanu. Cu trecerea anilor aceste infiltraţii au devenit ponoarele pe care le putem vedea astăzi, râurile au erodat complet stratul de calcar până la substratul format din roci cristaline, lărgindu-şi albia şi creând cele mai spectaculoase depresiuni carstice din Munţii Şureanu, au precizat reprezentanţii ariei protejate, pe pagina de internet gradiste.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe