Locul din lume în care este întuneric 4 luni pe an. Viața oamenilor este complet dată peste cap, în lipsa soarelui

Cătălina Burghelea 03.01.2022, 09:36
Locul din lume în care este întuneric 4 luni pe an. Viața oamenilor este complet dată peste cap, în lipsa soarelui

Într-un colț al lumii, soarele nu răsare timp de patru luni pe an. Deși pare extrem de greu de acceptat că poți trăi atâta timp în beznă totală, iată că locuitorii acestei așezări demonstrează că se poate. Totuși, viața oamenilor este complet dată peste cap în perioada iernii, așa că au inventat o metodă inedită, pentru a se bucura de lumina soarelui în casele lor.

Locul unde oamenii nu văd Soarele timp de 4 luni

O mică așezare din Suedia nu vede Soarele vreme de patru luni pe an. Satul Abisko este situat la 250 km în interiorul Cercului Polar, fiind cufundat în beznă întreaga iarnă. Ziua “apune” în octombrie și întunericul ține până în februarie. Din cauza lipsei luminii solare, viața localnicilor este complet perturbată. Așa că au inventat o metodă prin care să se poată bucura de lumina soarelui în casă.

Viața localnicilor, dată peste cap de întuneric

Localitatea Abisko, din Suedia, nu vede lumina zilei întreaga iarnă. Întunericul se lasă în octombrie, ține noiembrie, decembrie și ianuarie, abia apoi în februarie răsare Soarele din nou. O perioadă atât de lungă de întuneric îi afectează pe oamenii care locuiesc aici. Lipsa Soarelui nu prea îi mai motiva să iasă din casă. Așa că au găsit o soluție aparte.

„Unii oameni nu se pot adapta la asta (n.r. – la nopțile lungi). Încep să intre în depresie, mănâncă necontrolat și se îngrașă”, a explicat cercetătorul Mariana Figueiro.

Ce metodă inedită au găsit

Pentru a face față cu brio perioadelor de beznă, scandinavii folosesc așa-numitele camere de lumină, situate în centre spa. Efectul este similar celui pe care îl are statul afară 20 de minute, în timpul verii, a dezvăluit o localnică.

„Avem lămpi de lumină care simulează lumina solară. Efectul este similar celui pe care îl are statul afară 20 de minute, în timpul verii”, a afirmat Fia Magnusson, director centru spa.

Mulți săteni susțin că metoda este de un real ajutor. Totuși, lumina artificială nu o poate înlocui pe cea naturală.

Atunci când soarele răsare din nou în Abisko, întreaga comunitate urcă pe unul dintre dealurile din apropiere, pentru a sărbători momentul.

Cea mai bună destinație pentru aurore boreale

Datorită situării în Cercul Polar, nopțile din Abisko sunt un moment grozav pentru a vedea aurora boreală. Unii cred că sunt cele mai frumoase imagini din lume, mai ales în jurul unui echinocțiu, când aurorele devin mai strălucitoare.

Echinocțiul de toamnă a avut loc luni, 23 septembrie, la ora 09:50 CET. Acesta este momentul în care Soarele se află la cea mai apropiată distanță de Ecuator, pe măsură ce Pământul îl orbitează.

Dans pe cerul nopții

În timpul echinocțiului, există un fenomen bine documentat care afectează câmpul magnetic al pământului timp de aproximativ 3-4 săptămâni înainte și după echinocțiu, cu precădere în lunile septembrie și octombrie. Se crede că octombrie și martie sunt considerate unele dintre cele mai bune luni pentru aurorele boreale, ambele având în medie cel mai mare număr de zile perturbate geomagnetic înregistrate în 75 de ani de date.

Aurora boreală poate fi admirată de pe Aurora Sky Station. Cu telecabina urci spre muntele Njullá, unde se află stația Aurora Sky, ce oferă o vedere fantastică asupra Parcului Național și a satului Abisko.

Urmăriți Impact.ro și pe