Locul din Capitală unde ai impresia că eşti în Barcelona. Toţi bucureştenii trebuie să afle despre acest spaţiu superb

Stan Filon 13.08.2021, 18:45

Există un loc în București care pare desprins din Barcelona! Ceea ce face această zonă atât de specială este un bloc care nu seamănă cu niciun alt bloc din Capitală. Cine l-a construit rămâne însă un mister, deoarece nu este consemnat pe nicăieri.

Acesta este locul din Capitală unde ai impresia că eşti în Barcelona

Un bloc cu șase etaje de pe strada George Vraca din București, lângă Cișmigiu, fură toate privirile trecătorilor. Este un bloc foarte vechi, care se ține încă bine. Construcția sa este, poate, unicată în România. S-a folosit un stil arhitectonic pe care cei care au trecut prin Barcelona îl recunosc imediat. Vorbim despre stilul mauro-florentin. Tencuială rugoasă, balcoane cu arc în formă de potcoavă, blocul nostru le are pe toate.

Povestea blocului la a cărui inaugurare se spune că ar fi venit chiar și Regele Carol al II-a nu prea o mai știe nimeni. Cei care s-au mutat în apartamentele nou-nouțe sunt de mult oale și ulcele, așa că nu mai are cine să-i spună povestea. O doamnă care visa să locuiască în blocul ciudat de frumos de pe strada George Vraca încă de când era copil știe ceva detalii, deoarece este pasionată de arhitectură și iubește Bucureștiul de altădată.

Locul din Capitala unde ai impresia ca esti in Barcelona
Locul din Capitala unde ai impresia ca esti in Barcelona

Vis devenit realitate

“Când eram copil mă gândeam cu mintea de copil: oare cum ar fi să stau aici, să am un apartament în blocul ăsta? Și după aceea, zeci de ani mai târziu, când am văzut anunțul de vânzare în anul 2018, nici nu am înțeles exact în ce bloc este apartamentul. Mi-am dat întâlnire cu proprietarul de atunci și când am ajuns în față m-a pufnit râsul, am fost transpusă în amintiri. Și am zis: „iată un bloc pe care-l știi.” Dar uitasem de el, că nu e ca și cum era o dorință arzătoare să stau aici, uitasem. Pur și simplu s-a întâmplat. M-am trezit că Viața m-a condus aici și am descoperit ceva foarte frumos. În spatele fațadelor este ceva și mai frumos.

Cei mai mulți îi spun Blocul Florentin, dar poate fi considerat și maur. E un stil undeva la limită. Într-adevăr în momentul în care intri în el și vezi că pe holuri este o pardoseală care imită teracota, este clar un detaliu italienesc, îmi amintește de Toscana. Stilul acesta de tăietură al balcoanelor de la fațadă duce către stilul maur. Nu am găsit în documente cine a proiectat blocul acesta, nu știm numele arhitectului, nu-l știe nici administratorul clădirii care este în vârstă. Dânsul a cules de la proprietarii mai bătrâni informații, oameni care astăzi nici nu mai sunt.

Unul dintre bătrânii din bloc spunea că la inaugurarea clădirii a venit Regele Carol al II-lea, știm că Regele era pasionat de modernizarea orașului. Dar nu știm cine l-a făcut. De aici și tristețea mea, de multe ori întrând în multe clădiri afli numai frânturi, e foarte greu să le pui cap la cap”, a declarat pentru b465.ro Lorena Duicu, proprietar.

Chiar dacă nu se știe exact cine a fost arhitectul blocului, acesta a lăsat în urma sa o clădire unicat în București, care a adus în zona respectivă o mică parte din Barcelona.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...