Locul cel mai potrivit unde să ții roșiile ca să nu se strice. Nu le depozita niciodată în frigider

Emanuela Pană 01.08.2021, 09:01
Locul cel mai potrivit unde să ții roșiile ca să nu se strice. Nu le depozita niciodată în frigider

Roșiile sunt legumele preferate ale verii în viziunea mutora dintre noi. Le servim proaspete, în salate, alături de carne și brânză, ca ingredient în diverse rețete, pentru a prepara sosuri delicioase sau deshidratate, pentru iarnă. Regăsindu-se atât de des pe mesele românilor, probabil majoritatea am auzit cel puțin o dată că nu este bine să păstrăm roșiile în frigider. Acum, însă, este timpul să aflăm și explicația, una destul de simplă.

De ce nu e indicat să ții roșiile în frigider

Dacă și tu te numeri printre iubitorii de roșii, atunci e musai să citești acest material, pentru a afla cum depozitezi corect roșiile pentru o aromă maximă. Știința arată că roșiile nu trebuie păstrate în frigider, alături de alte legume și fructe, deoarece, într-un mediu rece, acestea sunt supuse unor modificări chimice care duc la pierderea aromei și schimbarea texturii. Cu alte cuvinte, în frigider, roșiile își pierd toată savoarea, arată Huffington Post.

Gustul delicios al roșiilor este oferit de compuși volatili, iar producerea acestora este stagnată în mediul rece, fiind distruși chiar și cei existenți. Altfel spus, aerul rece din frigider împiedică procesul de coacere a roșiilor, prin care acestea capătă mai mult gust și savoare. În plus, frigiderul alterează și textura roșiilor (frigul distruge celulele roșiilor, făcându-le moi și oferindu-le o textură făinoasă).

Un studiu citate de CBS News arată că unele gene ale roșiilor sunt alterate de temperaturile scăzute, ceea ce afectează, implicit, gustul acestora. Tot potrivit acestui studiu, roșiile ținute la temperaturi scăzute timp de 7 zile pierdeau din substanțele care le ajută să aibă aroma caracteristică. Ulterior, chiar dacă roșiile erau ținute 3 zile la temperatura camerei, situația nu se mai îmbunătățea.

Există, totuși, un moment în care e indicat să păstrezi roșiile în frigider, însă pentru puțin timp, și anume atunci când acestea s-au copt în totalitate și nu vrei să le consumi imediat. În cazul în care le păstrezi pe masă, într-un castron sau coș de legume, acestea se vor strica în câteva zile.

Citește și: Roşii turceşti, vândute ca fiind româneşti. Cum te păcălesc marile magazine, de fapt

Locul cel mai potrivit pentru a păstra roșiile

Dacă ar exista un rating de popularitate pentru legume, roșiile ar ocupa cel mai probabil primul loc, cu o marjă largă față de rivali. Suculente și cărnoase, roșiile sunt delicioase în salate, mai ales pe timp de vară, când le putem procura din propriile noastre grădini.

De ce nu e bine să pui roșiile în frigider. Unde ar trebui să le ții
De ce nu e bine să pui roșiile în frigider. Unde ar trebui să le ții

În ceea ce privește păstrarea acestora, roșiilor le este mai bine dacă sunt ținute la căldură. Este recomandabil ca roșiile să fie păstrate la temperatura camerei și consumate când sunt pe deplin coapte sau la cel mult trei zile de la coacare.

Harold McGee, autorul cartii „On Food and Cooking“, notează următoarele: „temperatura rece descompune membranele din pereții fructului. Păstrați roșiile în afara frigiderului, într-un castron sau pe tejghea“.

Cea mai bună alegere pe care o poți face, însă, este să consumi roșia coaptă atunci când o cumperi.

Urmăriți Impact.ro și pe