Locuitorii unui sat din Mehedinți, care a ars complet, sunt revoltați. Cer ca vinovaţii să plătească urgent: „N-am o ceapă să mănânc. Simt că mor dacă nu se face dreptate”

Elena Avramescu 11.08.2021, 12:01
Locuitorii unui sat din Mehedinți, care a ars complet, sunt revoltați. Cer ca vinovaţii să plătească urgent: „N-am o ceapă să mănânc. Simt că mor dacă nu se face dreptate”

Este disperare mare într-un sat din Mehedinţi, care a ars o zi întreagă. Astfel că oamenii cer anchete şi își doresc ca vinovaţii să plătească pentru dezastrul care a făcut scrum zeci de case. În plus, ar exista contradicții mari cu privire la intervenția pompierilor.

Locuitorii unui sat din Mehedinți, care a ars complet, sunt revoltați

Autoritățile locale spun că s-a intervenit cu foarte mare întârziere și, de aceea, zeci de case au fost distruse. În acest sens, primarul comunei susține că a sunat la 112 încă de dimineața, însă i s-a comunicat faptul că nu sunt mașini disponibile pentru a lichidă incendiul de vegetație care nu ajunsese încă la locuințele oamenilor. Doar la ora 14 a reușit să ajungă prima mașina la locul incendiului.

ISU Mehedinți spune altceva, și anume că primul apel a fost făcut abia la 13.53 de minute și în maxim 5 minute o autospecială a ajuns de la 7 kilometri depărtare la locul intervenției. Șeful ISU Mehedinţi a declarat că în zonă au fost mai multe incendii, unele pe câmp, altele aproape de casele oamenilor şi pompierii au intervenit la cele din urmă.

Astfel că oamenii cer anchetă, fiind extrem de supărați din lipsa intervenției în urma căreia fără bunurile lor.

Mi-a ars tot mama, n-am o ceapă să mănânc. O ceapă n-am. Și ceapă a ars și tot și usturoi și tot.”, povestește, plângând, o bătrânică din sat. „N-a rămas nimic și câinii și tot. Ce să simt, simt să mor, să mor dacă nu mi se face dreptate. Să căutăm vinovații, să vedem care da telefon, a spus o localnică.

Locuitorii unui sat din Mehedinti, care a ars complet, sunt revoltati

Un alt incendiu de vegetaţie a izbucnit marți după-amiază la circa 1 kilometru de satul care a fost mistuit de flăcări, luni seara. Până acum au ars 2 de hectare de vegetație, iar din cauza vântului se extinde cu repeziciune. Conform localnicilor, incendiul a pornit de la vegetația uscată şi s-a extins pe două hectare în doar 30 de minute.

A ars mocnit în pădure de azi-noapte şi nu s-a observat . A început vântul şi s-a extins rapid. Am sunat din nou la 112. Sunt două maşini de pompieri, una o avem aici una in cealaltă parte de pădure. De 10 zile ne luptăm cu incendiile aici.

Primele două autospeciale au venit pe la ora 13:00. Incendiul de dimineață l-am stins cu oamenii noștri de la primărie și cu sătenii. Iar în jurul orei 13:00 – 14:00 s-a aprins din nou incendiul. O sută de telefoane am dat. Inclusiv dimineață, la ora 06:36, există înregistrări pe telefon, am dat 5-6 apeluri la 112, viceprimarul tot la fel.

Ni s-a comunicat că nu au autospeciale la momentul acela să ne trimită. Când au avut disponibile a fost în jurul orei 13:30-14:00. Elicopter nu am cerut, pentru că nu era cazul de elicopter pentru că nu era atât de extins focul, a spus primarul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...