Locomotive cu hidrogen care vor trage trenurile din România. Unde începe proiectul revoluționar

Cristian Cojocaru 25.12.2020, 15:50
Locomotive cu hidrogen care vor trage trenurile din România. Unde începe proiectul revoluționar

Un proiect revoluționar va lua ființă în România, astfel că trenurile vor ajunge să fie trase de locomotive cu hidrogen. Proiectul va fi finațat din fonduri europene. Modernizarea mult-așteptată este încă la stadiul de proiect și discuții.

Proiectul include locomotive cu hidrogen

După ce a primit avizul Ministerului Transportului dar și al conducerii CFR Infrastructură, Primăria Reșița urmează să conecteze Banatul din zona montană cu cel din zona de câmpie, mai concret Reșița de Timișoara, printr-un tren-tram interjudețean. În urma întâlnirii de acum câteva zile a fostului ministru al Transporturilor, actualul ministru al Internelor, Lucian Bode, toate detaliile mărețului proiect de modernizare și transport au fost puse la punct, proiect care urmează a fi finanțat din fonduri europene.

Proiectul a fost semnat în data de 1 decembrie, reprezentând un parteneriat între Primăria Reșița, Primăria Timișoarei, consiliile județene ale Caraș-Severin și Timiș, împreună cu noul partener, CFR Infrastructură. Acesta reprezintă un cel de-al treilea protocol la nivel național. Există alte două protocoale, unul la Cluj pentru metrou, iar un altul la Brașov, care vizează un tren metropolitan. Edilul Reșiței are planuri mari, luând în considerare și realizarea unui studiu de fezabilitate pentru o viitoare legătură cu calea ferată europeană.

Achiziționarea materialului rulant, varianta propusă fiind locomotive ale căror propulsie este pe hidrogen
Proiectul are în plan modernizarea căii ferate și achiziționarea materialului rulant, varianta propusă fiind locomotive ale căror propulsie este pe hidrogen

Proiectul pilot urmează a fi extins la nivel național

Primarul Reșiței, a venit și cu o declarație în acest sens în care explică pe larg, în ce constă proiectul.

”Este un proiect prins în parteneriatul semnat pe 1 decembrie între Primăria Reşiţa, Primăria Timişoara şi consiliile judeţene Caraş-Severin şi Timiş, care va avea un nou partner, CFR Infrastructură.    „Am convenit să facem al treilea protocol la nivel naţional. Există un protocol la Cluj pentru metrou, la Braşov pentru tren metropolitan şi al treilea protocol la nivel naţional va fi făcut între CFR Infrastructură şi Primăria Reşiţa, care va gestiona realizarea modernizării căii ferate Reşiţa-Bocşa-Voiteni-Timişoara şi Timişoara-Voiteni-Moraviţa. Am convenit cu ministrul Transporturilor şi cu CFR să preluăm şi să realizăm noi studiul de fezabilitate inclusiv pentru calea ferată Timişoara-Voiteni-Moraviţa ca să ne legăm la TEN-T, o reţea europeană de transport pe cale ferată”, a declarat Ioan Popa, primarul Reşiţei.

Ioan Popa menționează că acest proiect are în vedere modernizarea căii ferate, având în plan și achiziționarea materialului rulant, varianta propusă fiind locomotive ale căror propulsie este pe hidrogen. Acest proiect este primul de acest gen din România, reprezentând un proiect pilot, iar după implementare, se dorește extinderea lui pentru o mai bună legătură între județe, arată adevarul.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe