Localnicii din Mila 23, satul unde s-a născut Ivan Patzaichin, sunt împietriți de durere. Ce vorbe înduioșătoare au avut de spus la adresa marelui sportiv

Ioana Constantin 06.09.2021, 19:10
Localnicii din Mila 23, satul unde s-a născut Ivan Patzaichin, sunt împietriți de durere. Ce vorbe înduioșătoare au avut de spus la adresa marelui sportiv

Ivan a plecat și nu se mai intoarce! Așa a sunat mesajul sfâșietor al familiei marelui campion, postat pe pagina de socializare a lui Ivan Patzaichin. De când au aflat vestea, apropiații, perietenii rudele, cei care l-au cunoscut sau doar i-au urmărit cariera sportivă, sunt în stare de șoc.

Localnicii din Mila 23 sunt împietriți de durere

Localnicii din Mila 23, satul unde Ivan Patzaichin a văzut lumina ochilor deplânge dispariția marelui sportiv. Era un om al locului, care nu a uitat de unde a plecat și ori de câte ori avea ocazia revenea cu drag.

Ivan Patzaichin s-a născut în urmă cu 71 de ani. Mama era croitoreasă, iar tatăl pescar. În Deltă, mai toți bărbații se ocupau cu pescuitul, așa că și el a călcat pe urmele tatalui. Mergeau să întindă plasele împreună, iar mai apoi când a crescut a început să meargă la tăiat de stuf.

Nu este localnic trecut de vârsta tinereții în Mila 23 să nu îl fi cunoscut pe Ivan Patzaichini pe vremea când era încă un puști. Grigore Zimbru povestește cu lacrimi în ochi despre momentul in care Ivan a plecat din sat, ajutat de un localnic și a mers la București, unde s-a înscris la clubul sportiv Dinamo și unde s-a urcat pentru prima oară într o canoe.

Venea sigur că avea casă aici, avea rude. Era singur la părinți. Dacă ar fi avut el un baiat în loc de față poate o aducea aici. El a plecat la 18 ani. Cu sportul. Era unul care l-a dus la București. Două săptămâni nu a reușit să stea în barcă și voia să îl aducă acasă și până la urmă nu putea să stea în bărcuțele alea mici. Și uite, a reușit, a spus Grigore zimbru, localnic.

Localnicii din Mila 23 sunt impietriti de durere
Localnicii din Mila 23 sunt impietriti de durere

Localnicii vorbesc despre Ivan Patzaichin doar la superlativ. Și chiar dacă viața l-a dus departe de locurile natale, nu a uitat niciodată de ai săi. Ori de câte ori a avut ocazi a venit în sat să îi vadă, iar copiilor din Mila 23 a încercat să le insufle dragostea pentru disciplina pe care el a practicat-o ca sportiv mai bine de 18 ani: caiac-canoe.

Era singur la părinți, se juca numai cu pisici. Venea aici. A adus bărcuțe și i-a atras pe copii aici și îi învăța pe copii. De la cherhana până aici cine vine primul câștiga, iar copiii învățau. Era un om bun.

Ne-a surprins vestea morții. El nu spunea la nimeni de boală. Ținea în el. Nu voia să îi mai supere și pe ceilalți din familie, a spus Grigore Zimbru.

La casa părintească atmosfera este și mai apăsătoare. În fața porții a fost amenajat un altar, iar dintr-o poză alb-negru Ivan privește la Delta care i-a fost atât de dragă. O face însă dintr o altă lume, în care a hotârât să plece, într-o duminică dimineața, după trei luni de suferință și luptă cu o boală incurabilă. Familia vrea să transforme casa părintească în muzeu.

Îmi găsesc foarte greu cuvintetele să vorbesc la trecut despre el. L-am iubit și îl vom iubi mereu. Vă rămâne în sufletele noastre chiar dacă nu va mai fi cu noi! A fost apropiat de comunitate, a iubit oamenii, delta și tot ce a însemnat această zonă. Am pierdut ceva valoros, ceea nu știu dacă se va mai naște o valoare atât de mare cum a fost Ivan și nu mai este, a spus Lucica Buhaev, cumnata.

Localnicii din Mila 23 sunt impietriti de durere

Primaria Tulcea a solicitat ca Faleza Dunării să îi poarte numele lui Patzaichin

Ca un omagiu adus multiplului Primăria Tulcea a solicitat Consiliului Judeţean ca Faleza Dunării să îi poarte, de acum, numele. Faleza este locul de plecare spre Delta lui Ivan, de aceea, în mod firesc, acest loc reprezentativ pentru oraş trebuie să îi poarte numele.

Ivan Patzaichin, cel mai bun ambasador al Deltei, a cultivat dragostea pentru sport şi natură, bunul simţ, modestia şi altruismul. Avem datoria să redăm Deltei aceste valori. Propun elaborarea unui proiect de hotărâre, iniţiat de toţi consilierii judeţeni, pentru atribuirea denumirii Faleza Ivan Patzaichin,  a spus Ştefan Ilie, primar Tulcea.

Și tot Ivan Patzaichin se va numi de acum încolo și festivalul Rowmania, pe care sportivul îl organiza an de an la Tulcea și la care participau zeci de ambarcațiuni. Anul acesta festivalul s-a suspendat încă din ziua în care ar fi trebuit să se deschidă oficial, după ce inima campionului a încetat să mai bată.

Ivan Patzaichin, un sportiv desăvârșt

43 de ani a dedicat Ivan Patzaichin sportului care i-a adus atât de multe satisfacții. 18 ca sportiv și 25 ca antrenor la clubul sportiv Dinamo București. A participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară. A cucerit 7 medalii dintre care 4 de aur. A câștigat 22 de titluri la 11 ediții ale Campionatelor Mondiale: a cucerit 9 medalii de aur 4 medalii de argint și 9 medalii de bronz.

Este deja celebru, momentul petrecut la Olimpiada din 1972, cand Ivan, a vâslit cu pagaia ruptă. În seriile de calificare după start, la primele lovituri, pagaia cu care vâslea Ivan s-a rupt. Regulamentul de concurs permitea oprirea cursei dacă se produceau nereguli în primii 25 de m. Însă, arbitrii nu au observat când Ivan a ridicat pagaia și a arătat că aceasta fusese ruptă.

Din cauza valurilor, barca a depășit linia celor 25 de metri și Ivan s-a văzut nevoit să continue cursa cu restul pagăii, încercând să nu depășească linia culoarului. După 3 minute de la sosirea penultimului sportiv, Ivan s-a apropiat de sosire, în aplauzele publicului, care nu avea cum să vadă că el se folosea doar de un ciot din pagaie. După terminarea cursei a fost declarat descalificat prin abandon, contrar regulamentului care nu prevedea un barem de timp în care să se desfășoare proba.

După contestații din partea oficialilor români, lui Ivan i s-a acordat dreptul de a participa la recalificări. Următoarele curse, recalificări, semifinale și finala, au fost câștigate de Ivan într-o manieră categorică. Ivan Pazaichin este singurul sportiv român căruia i s-a ridicat o statuie când încă mai era în viață.

Urmăriți Impact.ro și pe