Localitatea din România care va deveni polul nuclear al Europei. Ce se construieşte, de fapt, acolo

Ioana Bucur 26.05.2022, 10:05
Localitatea din România care va deveni polul nuclear al Europei. Ce se construieşte, de fapt, acolo

Autoritățile au planuri mari pentru o comună în care locuiesc în jur de trei mii de suflete – localitatea din România care va deveni polul nuclear al Europei. Proiectul este deja stabilit, iar locul nu a fost ales la întâmplare, ci în urma unui studiu ce a costat nu mai puțin de 1,2 milioane de dolari. Localnicii încă nu știu ce se construiește, de fapt, acolo. Lucrarea ar trebui să fie terminată până în anul 2027.

Polul nuclear al Europei, într-o comună din România

Statul are planuri mari pentru o localitate mică din România. În urma unui studiu ce a costat 1,2 milioane de dolari, s-a stabilit ca în comuna Doicești din județul Dâmbovița se va construi primul reactor modular mic din țara noastră.

„Doiceşti are avantajul oferit de infrastructura existentă, de faptul că au fost făcute studii de geodezie studii cu privire la sol, că există conectarea la reţeaua electrică, conectarea la reţea regională de distribuţie a energiei termice, precum şi faptul că este amplasată într-o comunitate care are expertiză în domeniu”, a explicat Cosmin Ghiță, directorul Nuclearelectrica, potrivit observatornews.ro.

Cine ar fi crezut că o comună cu doar trei mii de locuitori, din România, va ajunge polul nuclear al Europei? Cu siguranță, nu localnicii.

„Nu ne-a spus nimeni nimic!”, „Eu nu ştiu ce-i ăla!”, „Ce construieşte? N-am auzit nimic să se construiască” – sunt doar câteva dintre reacțiile oamenilor la auzul veștii că la ei în comună se va construi un reactor nuclear, potrivit sursei citate.

Localitatea din România care va deveni polul nuclear al Europei. Ce se construieşte, de fapt, acolo

Va putea alimenta 45.000 de locuințe

Primarul localității a primit vestea de la un prieten, pe o platformă de social media: „Exact aseară am fost informat şi eu de către un coleg de-al meu pe reţelele de socializare. Probabil, oamenii o să asocieze cumva, fiind reactoare nucleare cu bomba nucleară”.

Reactorul modular va fi construit pe locul fostei termocentrale din Doiceşti. Va avea şase module de 460 de MW, ceea ce înseamnă că va putea produce energie pentru a alimenta o localitate cu aproximativ 45.000 de locuinţe. Centrala ar trebui să fie finalizată în anul 2027 şi va crea undeva la patru mii de locuri de muncă, din care 200 vor fi permanente.

„462 de MW înseamnă șase reactoare de câte 77 de MW care merg în paralel, când unul, când altul. Unele pot să producă doar energie, altele hidrogen”, a explicat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Costurile și finanțarea rămân necunoscute, însă ceea ce știm este că viitoarea centrală va ajuta la evitarea producerii a patru milioane de tone de emisii de dioxid pe an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...