Elevii din Afumați vor merge de marți la școală. Anunțul de închidere a școlilor a fost o greșeală

Nicu Stan 20.09.2021, 13:24
Elevii din Afumați vor merge de marți la școală. Anunțul de închidere a școlilor a fost o greșeală

Într-o localitate de lângă București s-a luat decizia de a se închide școlile, întrucât rata de incidență a ajuns la 6 la mia de locuitori. Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, școlile se închid în localitățile unde rata de incidență ajunge la 6 la mia de locuitori și rămân închise cel puțin o săptămână, până în ziua în care se anunță care este rata de incidență în localitatea respectivă.

Școlile dintr-o localitate de lângă București, închise. Rata de incidență a depășit 6 la mia de locuitori

UPDATE, ora 13:23. Școlile din Afumați nu se vor mai închide, elevii vor merge normal la școală, după ce ministrul Sorin Cîmpenanu a spus că școlile din această localitate nu figurează printre cele care trebuie închise.

Prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, a anunțat la Digi24 că se va întruni Comitetul județean pentru situații de urgență și se va discuta revenirea la cursuri cu prezență fizică pentru toți elevii din Afumați, începând de marți, 21 septembrie.

Ordinul comun, eronat interpretat

“A fost o propunere de la inspectoratul școlar, s-a discutat și s-a luat decizia, revenim asupra ei, copiii se întorc la școală. A fost o greșeală și o interpretare eronată a ordinului comun, e greșeală a tuturor”, a declarat prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir.

Vinerea trecută, 13 localități au depășit rata de 6 la mia de locuitori. Doar acestea 13 au bază legală pentru funcționarea în online a școlilor în această săptămână, iar cele din Afumați nu figurează printre ele.

Știrea inițială

Au fost închise primele școli în România din cauza valului patru al pandemiei de coronavirus. Astfel, se închid școlile de luni în Afumați, prima localitate de lângă București unde rata de infectări a sărit de șase cazuri la mia de locuitori. În plus, autoritățile nu exclud impunerea carantinei în localitatea respectivă.

Potrivit datelor anunțate duminică de autorități, rata de incidență în Afumați a ajuns la 6,05 la mia de locuitori. Conform surselor Digi24, restricțiile se impun treptat, gradual, dar nu se exclude nici carantina, dacă Direcția de Sănătate Publică (DSP) va propune asta, iar propunerea va fi validată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

O localitate din Bucuresti inchide scolile
O localitate din Bucuresti inchide scolile

Școlile ar putea fi închise în București la jumătatea lunii viitoare

Și școlile din București ar putea fi închise pe la jumătatea lunii octormbrie, potrivit unor calcule făcute de autorități.

”În București, astăzi avem o rată de infectare de 1,02, am depășit 1 la mie. La 1 august aveam 0,13 la mie, iar pe 31 august de șase ori mai mult, 0,78, deci într-o lună, între 1 și 31 august, am crescut de șase ori. Vom vedea. În acest ritm, dacă nu înțelegem importanța vaccinării, este posibil să ajungă și Bucureștiul, în a doua parte a lunii octombrie, la 6 la mie. A nu se confunda atingerea pragului de 6 la mie cu intrarea în carantină”, atrăgea atenția Sorin Cîmpeanu, pe 6 septembrie.

Alte localități cu o rată de incidență îngrijorătoare

Alte localități de pe lângă București unde rata de incidență este mare sunt: Mogoșoaia cu 4,23; Corbeanca și Ciorogârla, ambele cu 3,97; Bragadiru cu 3,69; Voluntari cu 3,71; Otopeni cu 3,66; Glina cu 3,61; Chiajna cu 3,46; Berceni cu 3,42; Popești Leordeni cu 3,33, precum și localitatea Dobroești unde rata de incidență a ajuns la 3 26 la mia de locuitori.

De altfel, încă de sâmbătă prefectul județului Ilfov anunța că în mai multe localități vor intra în vigoare anumite restricții după ce rata de incidență a crescut îngrijorător.

Ultimul bilanț coronavirus

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.817 cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus. Rata de pozitivare a testelor efectuate la nivel național crește la 10,7%, iar incidența cazurilor de coronavirus în București a crescut la 2,44 de infectări la mia de locuitori.

În plus, au fost înregistrate 58 de decese iar numărul de pacienți internați în ATI a crescut la 849, conform comunicării de ieri a Grupului Strategic de Comunicare.

Urmăriți Impact.ro și pe