Localitatea cu cel mai scurt nume din România. Are doar două litere, pentru ce este celebră

Ioana Bucur 20.10.2021, 21:21
Localitatea cu cel mai scurt nume din România. Are doar două litere, pentru ce este celebră

Localitatea cu cel mai scurt nume din România a fost și scena unuia dintre cele mai negre capitole din istoria țării.

Care este localitatea cu cel mai scurt nume din România

Nu, nu este vorba despre niciun „-ești”. Cel mai scurt nume de localitate de la noi din țară are doar două litere. În prezent, se regăsește pe teritoriul județului Sălaj, însă a fost atestată documentar pentru întâia oară în anul 1208. La acea vreme, era cunoscută ca „Villa Ypu”. Astăzi, este Ip.

Denumirea bizară nu este una aleasă întâmplător. Potrivit istoricilor, aceasta ar veni de la numele grecesc „Hippolytos”, format din „hippos” (cal) şi „lyo” (a elibera, a da drumul), referindu-se probabil la zona plină de pășuni și cai.

În Ip s-a scris una dintre cele mai negre capitole din istoria României. Se întâmpla în anul 1940, la doar câteva zile după Dictatul de la Viena, în noaptea de 13 spre 14 septembrie, când administrația românească din zonă era înlocuită cu cea maghiară.

În doar câteva ore, 157 de oameni nevinovați au fost uciși fără milă, măcelăriți de armata ungară. Printre victime s-au numărat femei, bărbați, bătrâni, copii.

Localitatea cu cel mai scurt nume din România
Monument comemorativ cu numele şi vârsta tuturor celor uciși la masacrul de la Ip

„Au vrut să dea foc întregului sat”

Totul a început cu o minciună. Se spunea că o localnică, româncă, ar fi oferit un coș cu mâncare în care a ascuns o grenadă unor soldați unguri care treceau prin localitate într-o căruță. Bărbații și-au pierdut viața în urma exploziei, însă vizitiul a supraviețuit, el fiind cel care a venit cu povestea șocantă.

În cele din urmă, adevărul a ieșit la lumină, minciuna a fost descoperită: cei doi militari erau băuți și au manevrat greșit armamentul din dotare. Era deja prea târziu.

„Pentru ca nici un român să nu scape viu, se pune la cale efectuarea unui recensământ al ‘porcilor graşi’, în realitate un recensământ al familiilor de români şi a numărului de membrii ai acestora.

Era nevoie de aşa ceva pentru că, iniţial, horthyştii (așa erau numiți militarii unguri) au vrut să dea foc întregului sat, însă extremiştii le-au atras atenţia că acolo locuiau şi maghiari, aşa că trebuia făcută selecţia, a povestit profesorul Nicolae Pop, pentru adevarul.ro.

Cu puțin înainte de miezul nopții, soldații au intrat din casă în casă, omorându-i pe toți românii care le ieșeau în cale. 157 de morți. Familiile de maghiari care nu susțineau ura extremiștilor au oferit adăpost celor care au reușit să scape de gloanțe.

Victimele masacrului se află înmormântate în Cimitirul Eroilor, creat în același an, în memoria lor. În 1984, în Ip a fost inaugurat un monument comemorativ cu numele şi vârsta tuturor celor uciși.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...