Liviu Dragnea rămâne în închisoare. Când va mai putea depune o nouă cerere de eliberare condiționată

Ioana Bucur, Ștefan Olteanu 27.04.2021, 14:29
Liviu Dragnea rămâne în închisoare. Când va mai putea depune o nouă cerere de eliberare condiționată

Liviu Dragnea rămâne în închisoare. Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea fostului lider PSD de a fi eliberat condiționat. Mai are însă o speranță, decizia nefiind definitivă. Când va mai putea face încă o cerere.

Liviu Dragnea încearcă să iasă din închisoare

Update, ora 14:20. Liviu Dragnea rămâne în închisoare. Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea fostului lider PSD de a fi eliberat condiționat. Dragnea ar mai putea face o cerere similară în 27 iunie.

„Respinge ca neîntemeiată cererea de eliberare condiţionată formulată de petentul condamnat DRAGNEA NICOLAE LIVIU. Fixează termen după expirarea căruia propunerea sau cererea de liberare condiţionată pot fi reînnoite la data de 27.06.2021. În temeiul art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă petentul la plata sumei de 100 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare. Cu drept de a formula contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanţei.

Update, ora 12:45. Liviu Dragnea a avut ocazia să vorbească, prin videoconferință, cu judecătorii, în timpul procesului în care se decide soarta cererii sale de eliberare condiționată. Fostul lider al social-democraților a spus că s-a reabilitat și că a stat suficient în spatele gratiilor.

„Cred că am stat destul în penitenciar. Vă rog să îmi admiteți cererea. M-am reabilitat și cred că pot face bine dacă voi fi eliberat”, le-a spus Dragnea judecătorilor.

Avocatul lui Liviu Dragnea a prezentat un punct de vedere al unei societăți comerciale ce ar fi dispusă să îl angajeze pe fostul politician după ce va fi eliberat. Judecătorilor li s-a ma transmis că el are și o o locuință, cu alte cuvinte, „nu va fi o povară pentru societate” și va putea fi „integrat ușor”. În schimb, procurorul cere ca Dragnea să mai stea încă șase luni în închisoare, punctând că el nu acceptă nici acum faptul că a încălcat legea și susține în continuare că a fost condamnat politic.

Știre inițială:

27 aprilie 2021 ar putea fi ziua decisivă pentru fostul lider al PSD. Liviu Dragnea încearcă să iasă din închisoare, în condițiile în care a executat deja două treimi din condamnarea de trei ani și jumătate primită în data de 27 mai 2019. Fostul politician are motive să fie încrezător, mai ales după victoria obținută săptămâna trecută, când conducerea Penitenciarului Rahova a fost obligată să îi recunoască zilele de muncă pe care nu le-a prestat după ce îi retrăsese dreptul de muncă. Tot săptămâna trecută, solicitarea lui Liviu Dragnea a primit aviz pozitiv din partea comisiei din Penitenciarul Rahova pentru eliberarea condiționată, însă decizia finală va fi luată de instanță.

Liviu Dragnea a fost condamnat, în 2019, la trei ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în cazul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. În timpul celor 701 zile petrecute în spatele gratiilor, fostul lider al social democraților a avut mai multe conflicte cu Penitenciarul Rahova, intentând mai multe procese, motivând că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii. Se pare că dreptul la muncă i-a fost retras din pricina unui interviu online pe care acesta l-a acordat fostei sale consiliere, Anca Alexandrescu, jurnalist la Realitatea Plus. La acea vreme, Aministrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat că nu autorizase acel interviu, Penitenciarul Rahova suspendându-i lui Liviu Dragnea dreptul la muncă în atelierul auto.

Când ar putea fi eliberat Liviu Dragnea
Liviu Dragnea ar putea fi eliberat. Inquam Photos / George Călin

„Am un regret…”

Actualul lider al PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit recent despre situația dificilă în care se află Liviu Dragnea, mărturisind că fostul politician nu i-a fost niciodată dușman, în ciuda diferențelor de viziune pe care le-au avut, de-a lungul timpului. Cât despre o eventuală întoarcere a acestuia în partid, Ciolacu a spus că, statutar, nu va fi posibil.

„Am mai avut discuţii cu colegii mei despre fostul preşedinte, Liviu Dragnea. Am un regret unde se află. Nu sunt un om care mă bucur de răul nimănui, indiferent dacă suntem prieteni sau adversari politici. Eu nu am duşmani. Nu am avut niciodată duşmani şi chiar şi politic, de aceea e posibil să nu cred în excese. (…) Statutar, domnul Dragnea nu mai poate să fie membru de partid. Nici domnul Dragnea nu m-a sunat niciodată din închisoare să mă întrebe dacă îl primesc în PSD sau nu. E o temă falsă. Ce vă pot spune este că îmi pare rău că în acest moment domnul Dragnea este în închisoare”, a declarat Ciolacu.

Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, pare să îl contrazică pe Ciolacu, susținând că „orice membru de partid care  fost eliberat, și-a ispășit pedeapsa, are dreptul să își revendice un loc în partid”, precizând, însă, faptul că în PSD „nu a existat o tradiţie de a-şi aduce înapoi foştii preşedinţi, ci mai degrabă i-a dat afară din partid sau s-au autoexclus”.

Cererea de eliberare condiționată a lui Liviu Dragnea se discută marți, 27 aprilie, la Judecătoria Sector 5, dosarul 7901/302/2021 fiind programat pentru ora 10:15 dimineața.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...