Liviu Dragnea, considerat deținut vulnerabil: de ce trebuie păzit non-stop în spatele gratiilor

Redacția IMPACT 06.06.2019, 17:26
Liviu Dragnea, considerat deținut vulnerabil: de ce trebuie păzit non-stop în spatele gratiilor

Liviu Dragnea este încarcerat la penitenciarul Rahova, după condamnarea de trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Fostul lider al PSD ar fi fost încadrat în categoria deținuților vulnerabili.

Liviu Dragnea, fostul lider al PSD, se află în perioada de carantină la penitenciarul Rahova. El a fost condamnat definitiv la trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Până când i se va decide regimul de detenție în care își va ispăși pedeapsa, Liviu Dragnea trebuie să parcurgă procedurile din penitenciar.

El ar fi fost, însă, încadrat în categoria deținuților considerați vulnerabili, scrie știripesurse.ro. Astfel, are parte de un sistem de pază special.

Liviu Dragnea, păzit non-stop

Potrivit unei legi din 2013, persoanele care au ocupat funcții publice sau care riscă să fie atacate în penitenciar trebuie supravegheate cu mare atenție atunci când ajung în spatele gratiilor.

Ar fi și cazul lui Liviu Dragnea, fostul lider al PSD. Pentru a nu fi atacat de alți deținuți sau pentru a nu i se întâmpla nimic rău, el are nevoie de pază non-stop.

Condițiile sunt prevăzute clar de legea care reglementează statutul deținuților considerați vulnerabili.

„(1) Criteriile privind vulnerabilitatea deținuților sunt:

a) orientarea sexuală;

b) dizabilitățile;

c) tulburările psihice;

d) etnia;

e) infectarea cu HIV/SIDA;

f) săvârșirea de infracțiuni asupra minorilor sau asupra integrității și libertății sexuale;

g) situația sociofamilială deosebită, lipsa sprijinului din partea mediului de suport, statutul socioeconomic diminuat sau situația socioeconomică mult peste medie;

h) profesia sau funcția deținută anterior arestării;

i) oferirea de informații instituțiilor cu atribuții de ordine publică și siguranță națională cu privire la săvârșirea unei infracțiuni sau abateri disciplinare;

j) orice alte asemenea situații, stări sau împrejurări care pot vulnerabiliza deținutul.

Imediat după ce a fost încarcerat, Liviu Dragnea a fost vizitat și de un psiholog, care i-a evaluat starea psihică. Este o procedură standard, care se realizează de fiecare dată când un deținut e încarcerat și trece prin perioada de carantină.

Liviu Dragnea a fost încarcerat în 27 mai, după ce a fost condamnat definitiv în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Urmăriți Impact.ro și pe