Liviu Dragnea a pierdut procesul la CEDO. Ce reclama fostul lider al PSD

Beatrice Dumitru 04.11.2021, 15:13
Liviu Dragnea a pierdut procesul la CEDO. Ce reclama fostul lider al PSD

Liviu Dragnea a înceract să scape de o condamnare cu suspendare și a făcut plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Fostul lider PSD nu a avut, însă, sorți de izbândă. Judecătorii i-au respins acțiunea, iar decizia este definitivă.

Motivul pentru care Liviu Dragnea a făcut plângere la CEDO

În afară de condamnarea de trei ani și jumătate de închisoare primită în dosarul angajărilor fictive, Liviu Dragnea mai avea o pedeapsă. El fusese condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul din 2012, pentru demitarea lui Traian Băsescu din funcția de președinte al țării. Fostul lider PSD a fost acuzat atunci că a pus la cale un sistem pentru deturnarea votului.

Liviu Dragnea a pierdut procesul la CEDO. Ce reclama fostul lider al PSD
Liviu Dragnea a pierdut procesul la CEDO.

Liviu Dragnea a contestat pedeapsa la CEDO susținând că nu a avut parte de un proces echitabil în acest caz. Mai exact, fostul lider PSD a făcut plângere din cauză că motivarea deciziei din 2016 nu a fost semnată de două dintre judecătoare, deoarece ambele s-au pensionat înainte de redactarea motivării.

„Prin urmare, în hotărârea sa din 24 aprilie 2017, Înalta Curte nu a stabilit ‘acuzația penală’ împotriva reclamantului, ci a hotărât pur și simplu că motivul invocat de domnul Dragnea în susținerea obiecției sale nu a împiedicat executarea hotărârea definitivă din 22 aprilie 2016 de condamnare a acestuia, în sensul Codului de procedură penală. Prin urmare, plângerea reclamantului era incompatibilă ratione materiae cu articolul 6 din Convenție și a fost respinsă”, arată decizia CEDO.

Liviu Dragnea susține un partid nou înființat

Liviu Dragnea a petrecut doi ani și două luni în închisoare, fiind arestat în mai 2019 în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman, de care au benficiat două membre PSD. În iulie 2021, Tribanului Giurgiu a cceptat cerea de eliberarea condiționată a fostului lider al social-democraților, care a spus la ieșirea din penitenciar că se consideră un deținut politic.

Pentru că nu se poate întoarce în PSD, deoarece statutul partidului nu-i permite, Liviu Dragnea susține acum o formațiune nou înființată. Se numește Alianța Pentru Patrie, nume ales chiar de el, și are ca principal scop bunăstarea românilor.

Urmăriți Impact.ro și pe