Lituania, atacată cibernetic. Ameninţarea transmisă de hackerii ruşi

Stan Filon 27.06.2022, 20:05
Lituania, atacată cibernetic. Ameninţarea transmisă de hackerii ruşi

Atac al hackerilor asupra Lituaniei! Instituțiile de stat din țara baltică au fost atacate recent de hackeri, după cum a recunoscut Ministerul Apărării din Lituania. Acestea se așteaptă ca atacurile cibernetice să continue cu aceeași intensitate și în perioada următoare. Printre cele afectate se numără rețelele securizate utilizate de instituțiile statului, a adăugat acesta, potrivit Reuters.

Lituania, atacată cibernetic

Așadar, Lituania a fost luată de țintă de hackeri, care  au atacat mai multe instituții ale statului. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării, care a luat foarte în serios aceste atacuri.

„Este foarte probabil ca atacurile de intensitate similară sau mai mare să continue în zilele următoare, în special în sectoarele transporturilor, energiei și financiare”, a spus centrul.

Lituania, atacata cibernetic. Amenintarea transmisa de hackerii rusi
Lituania, atacata cibernetic. Amenintarea transmisa de hackerii rusi

Hackerii de la Killnet au revendicat atacul

Atacurile au fost deja revendicate de grupul rus de hackeri Killnet. Hackerii ruși și-au revendicat responsabilitatea pentru atacul cibernetic DDOS asupra Lituaniei, spunând că acesta a venit ca răspuns la decizia Vilnius de a bloca tranzitul unor bunuri sancționate către exclava rusă Kaliningrad. În plus, rușii spun că atacurile vor continua, până ce Lituania va debloca tranzitul.

„Atacul va continua până când Lituania va ridica blocada. Am distrus până acum 1.652 de resurse de web. Iar asta este doar până acum”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Killnet, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Exclava Kaliningrad este legată de restul Rusiei doar printr-o cale ferată care trece prin Lituania, membră a UE şi a NATO, iar acum această cale ferată a fost blocată. Lituania a blocat de sâmbătă tranzitul spre Kaliningrad a mărfurilor rusești care fac subiectul sancțiunilor impuse de UE. Moscova a condamnat această decizie, pe care a numit-o „blocadă”, și a promis că va oferi un răspuns dur.

Planul de coșmar propus de un parlamentar rus pentru deblocarea tranzitului spre Kaliningrad

Amenințări pe această temă a venit și de la un apropiat al lui Vladimir Putin, care a sugerat că Rusia ar putea avea un răspuns foarte dur. Andrei Guruliov, general în retragere și actual parlamentar în Duma de Stat a spus cum poate fi deblocat cel mai repede tranzitul spre Kaliningrad.

„Este dorința partenerilor noștri occidentali ca noi să eliberăm coridorul Suvalkovsky [din Belarus prin Lituania pentru a aproviziona Kaliningradul]. Dacă vă uitați pe hartă, ar fi o mare greșeală din partea noastră să creăm coridorul, doar pentru a ne trezi cu trupe NATO în dreapta și în stânga…Transformăm Vilnius înapoi în Vilno, cu calm…. ne reamintim ce este Reval [numele țarist al Tallinnului, n.r.] și eliberăm flancul drept baltic, astfel încât să nu ne facem griji că putem fi loviți din spate. Din punct de vedere militar, este imposibil să obținem un coridor liber [prin Lituania]. Dar dacă Occidentul decide să blocheze regiunea Kaliningrad, se va lua decizia de a efectua o operațiune strategică pentru a o debloca. Dar, în calitate de militar, înțeleg clar că nimeni nu se va obosi doar să creeze un coridor. Dacă vom începe să lucrăm, vom lucra cum trebuie. Totul va fi curățat, pentru că de ce să lași dușmani în spatele tău?”, a argumentat parlamentarul rus.

Urmăriți Impact.ro și pe