Lista de înlocuitori ai lui Vladimir Putin. Cine sunt „lacheul”, „bodyguardul” și „moscovitul”

Anca Manolica 29.09.2022, 18:08
Lista de înlocuitori ai lui Vladimir Putin. Cine sunt „lacheul”, „bodyguardul” și „moscovitul”

Sunt deja șapte luni de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, dar totul s-a dovedit a fi un eșec pentru președintele rus. Trupele sale au suferit pierderi masive de oameni și echipamente și se retrag tot mai mult spre teritoriul rus. Așadar, această „aventură” militară dezastruoasă a lui aduce tot mai mult în discuție că cei 22 de ani de dictatură s-ar putea apropia de sfârșit. Cine l-ar putea înlocui?

Cine ar putea veni în locul lui Putin la conducerea țării

Vladimir Puțin a devenit președintele Rusiei în anul 2000, în locul lui Boris Elțîn, bolnav, după ce a susținut al doilea război al Rusiei în Cecenia. Desigur, șansele ca el să fie îndepărtat de la conducerea țării sunt mici, însă cert este că escaladarea consecințelor invaziei sale militare în Ucraina au dus la scăderea popularității și încrederii oamenilor în el.

În toți acești ani, liderul rus a făcut numeroase eforturi pentru a își marginaliza rivalii și a rescrie constituția cu scopul de a putea avea controlul asupra puterii cât mai mult timp posibil. Iar șansele ca el să își cedeze de bunăvoie locul sunt destul de reduse, dar nu excluse. Iată cine sunt pretendenții care ar putea să-l înlocuiască pe Vladimir Putin, potrivit Politico:

  • Superspionul – Nikolai Patrușev

Nikolai Patrushev este fostul șef al agenției de spionaj FSB, în prezent secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei. Acesta împărtășește aceeași viziune ca Putin, una foarte ostilă față de Occident, în general, și față de SUA, în particular.

În cazul în care Putin va accepta că poziția sa a devenit nesustenabilă, observatorii de la Kremlin îl văd pe Nikolai Patrușev drept cel mai probabil succesor al său.

  • Lacheul – Dmitri Medvedev

Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev

Liderul rus l-a lăsat să fie președinte pe acesta, în 2008, „schimbul” de locuri de muncă permițându-i lui Putin să păstreze puterea în propriile mâini. Desigur, după ce i s-a încheiat mandatul de patru ani, Dmitri Medvedev a făcut loc cu blândețe întoarcerii lui Putin la Kremlin.

Acesta a mai servit încă opt ani ca prim-ministru, înainte ca în 2020 să devină vicepreședinte al Consiliului de Securitate – din nou subordonat direct lui Putin, care îl conduce.

  • Bodyguard-ul – Alexei Dyumin

Conform propriei sale relatări, Alexei Dyumin l-a salvat odată pe Putin de la un atac nocturn al unui urs brun, golind încărcătorul pistolului său de serviciu la picioarele fiarei care stătea amenințător în ușa unui refugiu montan.

Veteranul de cel mai înalt profil al Serviciului Federal de Gardă, Dyumin a cunoscut succesul și pe câmpul de luptă, în calitate de comandant al forțelor speciale în operațiunea din 2014 de anexare a Peninsulei Crimeea. Doi ani mai târziu, Putin l-a numit guvernator al regiunii Tula (ulterior a fost ales cu o majoritate zdrobitoare). Dyumin este, după unele opinii, un favorit al lui Putin, dar statutul său preferat l-ar face vulnerabil în cazul în care ar izbucni o luptă pentru putere la Kremlin.

  • Moscovitul – Serghei Sobyanin

Serghei Sobyanin
Serghei Sobyanin

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, care reprezintă chintesența celor din interior, ar putea apărea ca un candidat la succesiunea lui Putin, în cazul în care protestele din capitală vor escalada.

  • Prizonierul – Alexei Navalny

Luptătorul anticorupție Alexei Navalny ar fi candidatul principal pentru a conduce o revoluție de culoare în Rusia, după ce a ajutat la organizarea protestelor împotriva revenirii lui Putin la președinție în urmă cu un deceniu. Acele demonstrații – cele mai mari din Rusia post-sovietică – au eșuat în cele din urmă.

Dar Navalny a persistat, canalizându-și eforturile pentru a expune corupția. Statul a ripostat otrăvindu-l pe Navalny cu un agent neurotoxic și încarcerându-l sub acuzații false de fraudă. Dând dovadă de un curaj extraordinar, acesta continuă să se opună războiului din spatele gratiilor.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...