Lista cu alimente care nu trebuie depozitate sub nicio formă în frigider. Pot rezista chiar și câțiva ani așa

Iancu Andreea, Anca Manolica 26.07.2021, 09:05
Lista cu alimente care nu trebuie depozitate sub nicio formă în frigider. Pot rezista chiar și câțiva ani așa

În special în sezonul cald, avem tendința de a pune la frigider toate alimentele pe care le consumăm, din dorința de a evita deteriorarea lor. Totuși, lista cu alimente care nu trebuie depozitate sub nicio formă în frigider ne arată că multe dintre ele se pot așeza fără probleme în spații ale casei precum o cămară răcoroasă sau chiar pe blatul din bucătărie.

Lista cu alimente care nu trebuie depozitate sub nicio formă în frigider

Multe gospodine se grăbesc să își aglomereze frigiderul, în încercarea de a depozita cât mai multe alimente în el, în special în perioada în care temperaturile sunt mai ridicate. Totuși, specialiștii recomandă ca unele dintre produsele pe care le consumăm să fie păstrate în spațiile din casă, cu o temperatură și umiditate normale. Iată lista cu alimente care nu trebuie depozitate sub nicio formă în frigider.

Unicul aliment din lume care nu se strică, spun experții, este mierea naturală. Aceasta nu trebuie depozitată în frigider întrucât umiditatea și temperatura scăzute poate duce la cristalizarea mierii, aceasta devenind mai tare și pierzând din arome. Pe de altă parte, o listă întreagă de alimente, pe care mulți dintre noi le așezăm pe raftul frigiderului, ar trebui depozitate mai degrabă într-o cămară.

Care este lista cu alimente care nu trebuie depozitate în frigider
Fructele și legumele care nu trebuie depozitate la frigider

Ce alimente nu ar trebui depozitate la frigider

Untul de arahide – Poate fi așezat fără probleme într-un spațiu în care nu ajunge căldura din bucătărie, în timpul gătitului. Chiar dacă ai consumat deja o parte din conținutul borcanului, acesta se păstrează câteva săptămâni bune dacă te asiguri că nu ai lăsat firimituri înăuntru.

Pâinea – În special când aceasta nu conține conservanți se observă că în doar câteva zile poate prinde mucegai. Totuși, poți să o păstrezi învelită într-un șervet de bumbac, în cămară sau într-un dulap, la o temperatură constantă. Atunci când trebuie să o păstrezi mai mult de 3 zile, asigură-te că o pui la congelator. Chiar și așa, nu lăsa pâinea în frigider pentru că se va înmuia din cauza aerului umed.

Gemurile și dulcețurile – Având în vedere zahărul din compoziție și acizii prezenți în fructe, gemurile și dulcețurile se află și ele pe lista cu alimente care nu trebuie depozitate sub nicio formă în frigider. Acestea se mențin gustoase timp de mai multe zile, chiar și după ce le-ai desfăcut. Le poți consuma pe parcursul unei săptămâni după ce ai deschis capacul.

Uleiurile cu termen mare de valabilitate – Deși am fi tentați să punem și uleiul la frigider pentru a evita ca acesta să se strice și să capete o aromă de rânced, află că uleiul de floarea soarelui, uleiul de porumb, de măsline sau de palmier rezistă foarte bine în dulap, într-un spațiu răcoros câteva săptămâni. Singurele uleiuri, mai delicate, care trebuie puse la frigider sunt uleiurile din nuci, arahide sau semințe de struguri.

Care sunt fructele și legumele ce nu trebuie lăsate la frigider

Pentru că multe dintre fructele și legumele pe care le consumăm emană un gaz numit etilenă pe parcursul procesului de coacere, multe dintre acestea nu ar trebui să fie așezate în același compartiment din frigider sau unele lângă celelalte. Avocado, bananele, kiwi, mango, nectarinele, perele, prunele și roșiile trebuie ținute departe de mere, broccoli, morcovi sau de pepeni. Pe de altă parte, cartofii, ceapa și roșiile trebuie păstrate într-un spațiu răcoros și întunecat, precum cămara, însă acestea nu au ce căuta la frigider. Temperaturile scăzute din frigider vor afecta gustul legumelor.

Dacă aveți fructe mai puțin coapte, asigurați-vă că le-ați lăsat să se coacă în cămară și apoi le puteți muta la rece, dacă nu sunt consumate imediat. Cu siguranță ați observat că bananele lăsate la frigider se înnegresc la suprafață. Rețineți însă că acestea pot fi consumate fără probleme, conținutul lor nefiind afectat. De asemenea, citricele trebuie și ele depozitate în cămară, departe de lumina soarelui, aproximativ o săptămână. Acestea pot sta însă foarte bine la frigider, în pungi perforate sau plase aerisite, pentru a li se prelungi durata de consum.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...