Limita de plată contactless a cardurilor s-ar putea modifica. Care este motivul

Autoritatea Bancară Europeană solicită simplificarea procesului de plată.

Mai mulți comercianți recomandă cumpărătorilor ca în această perioadă să recurgă la plata contactless, în detrimentul plăților cu numerar, pentru a se evita cât mai mult riscul infectării cu coronavirus. Iar limita acesteia s-ar putea modifica pentru a veni în sprijinul cumpărătorilor.

Ce s-ar putea schimba la plata cu cardul. Solicitările Autorității Bancare Europene

Deși România se situează în prezent încă în urma multor state din Uniunea Europeană în ceea ce privește plățile cu cardul, atât autoritățile, cât și retailerii încurajează plata cu cardul pentru a reduce riscul infectării cu coronavirus.

EBA vrea majorarea limitelor la plata contactless

EBA vrea majorarea limitelor la plata contactless

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a solicitat procesatorilor de plăți să ușureze procesul de plată pentru clienți. În baza recomandărilor transmise de Organizaţia Mondiale a Sănătăţii (OMS), EBA a anunţat că încurajează procesatorii de plăţi să majoreze, acolo unde este posibil, limitele la plăţile contactless la 50 euro (54 dolari) per tranzacţie, conform reglementărilor UE.

„Autoritatea Bancară Europeană încurajează consumatorii şi comercianţii să adopte măsurile sanitare necesare de precauţie când folosesc terminale care solicită PIN, inclusiv prin luarea în considerare a tuturor metodelor disponibile, cum ar fi plăţile contactless sau plăţile la distanţă (prin telefon sau internet)”, se arată într-un comunicat de presă al EBA, preluat de Agerpres.

În Franţa, unde au fost adoptate restricţii dure de circulaţie în vederea stopării răspândirii epidemiei de COVID-19, brutăriile pariziene cer deja clienţilor să folosească plăţile contactless.

În situația României, limita maximă de plată contactless, fără introducerea PIN-ului este de 100 de lei.

Pe lângă limita inițială de 100 de lei, pe 14 septembrie 2019 a intrat în vigoare în România o directivă europeană, numită PSD2, care aducea schimbări semnificative cu privire la plățile cu cardul. Actul normativ european care reglementează serviciile de plată prevede, ca după fiecare 5 plăţi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR, următoarea plată să fie autorizată prin codul PIN. Aceste măsuri au fost adoptate pentru a spori securitatea utilizării instrumentelor de plată electronică, scrie ZF.

Deși pentru consumatorii și companiile românești s-a lărgit considerabil spectrul plăților mobile, majoritatea tranzacțiilor se realizează în continuarea sub formă clasică a cash-ului (numerar).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI