Limba română, contestată oficial în Republica Moldova. Ce pregătesc socialiștii și comuniștii de peste Prut

Mihnea Tălău 28.03.2023, 18:45
Limba română, contestată oficial în Republica Moldova. Ce pregătesc socialiștii și comuniștii de peste Prut

Limba română stârnește în continuare dispute la Chișinău. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor solicită magistraților Curții Constituționale să verifice legalitatea legii privind limba română. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat miercurea trecută legea privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.

Socialiștii și comuniștii atacă limba română

Socialiștii și comuniștii, oamenii Moscovei, cer Curții Constituționale verificarea legalității acestei legi pe motiv că o asemenea modificare în Constituție trebuie făcută doar prin referendum.

,,Curtea Constituțională să verifice constituționalitatea la legile votate de Parlament, ceea ce ține de articolul 13 a Constituției Republicii Moldova. Considerăm că Constituția trebuie respectată, dacă se dorește ca Constituția să fie amendată, cei de la guvernare trebuie să petreacă un referendum. Decizia aparține poporului și Constituția nu poate fi modificată printr-o lege organică votată de majoritatea simplă în Parlament. La Parlament, aceste proceduri în conformitatea cu legea cer votul a 2/3 din deputați, 68 de deputați și această procedură a fost ignorată”, a declarat deputatul Blocului Socialiștilor și Comuniștilor Vlad Batrîncea, potrivit Adevărul.ro.

Se schimbă limba oficială în Republica Moldova. Parlamentul de la Chișinău a decis

”Au urmărit să ne dezbine”

Parlamentul Republicii Moldova a votat pe 16 martie proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie, iar președinta Maia Sandu a promulgat legea.

„Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească„ și nu româna – au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională”, a spus Maia Sandu.

Evident că legea a stârnit și indignarea Kremlinului, care prin purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a anunțat că, urmând logica istorică, limba română ar trebui numită „moldovenească“.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...