Lidl sau Kaufland trebuie să scoată banii. Vor ajunge la români în buzunare, cum e posibil

Ioana Bucur 04.06.2022, 09:04
Lidl sau Kaufland trebuie să scoată banii. Vor ajunge la români în buzunare, cum e posibil

Anul 2023 ar putea aduce o nouă taxă în țara noastră, însă, de data asta, cei vizați nu vor fi românii de rând. Dacă planurile Guvernului vor deveni realitate, companii precum Lidl sau Kufland vor fi nevoite să dea sume importante de bani către stat. Se pare că măsura ar fi primit undă verde de la specialiști, decizia finală fiind a coaliției de guvernare.

O nouă taxă pentru marile companii

După ce discuțiile despre aplicarea unui impozit progresiv au fost oprite, se pare că a venit rândul marilor companii din România să intre în vizorul statului. Partidele ce formează coaliția de gurvernare ar vorbi acum despre introducerea, din anul 2023, a unei taxe de solidaritate.

Dacă va deveni realitate, începând de anul viitor, marile companii de la noi din țară ar ajunge să plătească către stat o taxă de solidaritate în valoare de 1% din cifra de afaceri, susțin surse politice citate de Profit.ro. Măsura ar fi fost agreată deja de specialiști și urmează să fie supusă deciziei politice a conducerii coaliției de guvernare.

Sunt vizate nume mari de pe piața românească, fiind vorba despre 330 de companii, printre care: Lidl, Kaufland, Automobile Dacia, OMV Petrom, Ford România, Rompetrol, Carrefour și antreprenori cunoscuți precum frații Dedeman.

Taxa de solidaritate aplicată marilor companii ar putea să aducă statului român încasări de un miliard de euro.

Lidl sau Kaufland trebuie să scoată banii. Vor ajunge la români în buzunare, cum e posibil
Marcel Ciolacu

„Există în Germania”

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și al PSD, a recunoscut recent că taxa de solidaritate este pe agenda de discuții, dar nu a oferit detalii.

„Eu am zis, de exemplu, taxa de solidaritate există în Germania. Și nu știu dacă o avem. Este pe agenda de discuții și vom alege varianta cea mai bună. Exact cum este în Germania. Trebuie făcută o raportare între taxe și venituri”, a declarat liderul PSD.

Kelemen Hunor, președinte UDMR, a precizat că cei 1% vor fi direcționați către investiții în domenii prioritare precum sănătatea și educația.

Nu este prima încercare de a introduce taxa de solidaritate. Actuala coaliție de guvernare a mai discutat anul trecut despre acest scenariu. Atunci, PSD și UDMR au susținut proiectul, în timp ce PNL s-a opus.

Cu doar câteva zile în urmă, premierul Nicolae Ciucă a declarat că se opune modificării sistemului de taxare a companiilor. În plus, a declarat că a discutat cu reprezentanţii Consiliului Fiscal să facă în aşa fel încât „cota unică să fie într-adevăr cotă unică”.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...