Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, reacția acidă la comparația sa cu Rasputin: „Eu îi fac să sângereze pe duşmanii patriei noastre”

Elena Avramescu 23.01.2023, 08:04
Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, reacția acidă la comparația sa cu Rasputin: „Eu îi fac să sângereze pe duşmanii patriei noastre”

Evgheni Prigojin, cunoscutul lider al grupului de mercenaru Wagner, a vorbit duminică după ce a auzit comparațiile dintre el şi Rasputin, aducând comparații dure. Se știe că Rasputin l-a tratat pe fiul ultimului ţar de hemofilie, iar Prigojin a ținut să afirme că treaba lui nu este să stopeze sângerarea, ci să verse sângele inamicilor Rusiei.

Evgheni Prigojin face amenințări dure

Weekendul trecut, Financial Times a făcut un material despre influenţa tot mai răspândită a lui Prigojin asupra Kremlinului, făcând o comparație cu cea a călugărului ortodox Grigori Rasputin, care avea o influenţă considerabilă asupra soţiei ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea.

În decursul lunii septembrie, Prigojin a recunoscut el a fost cel care a fondat grupul Wagner, care joacă un rol major în încercările armatei ruse de a cuceri regiunea Donbas din estul Ucrainei.

„Nu sunt foarte familiarizat cu povestea lui Rasputin, dar, din câte ştiu, o calitate importantă a lui Rasputin a fost că a oprit fluxul de sânge al tânărului prinţ cu incantaţii. Din păcate, eu nu opresc fluxul de sânge. Eu îi fac să sângereze pe duşmanii patriei noastre. Şi nu prin incantaţii, ci prin contact direct cu ei”, conform serviciului de presă al lui Prigojin, care l-a citat cu referire la articolul apărut în Financial Times.

În decursul ultimelor luni, grupul de mercenari Wagner a fost desfăşurat în mai multe ţări africane, cu scopul de a combate insurgenţi, iar recent, Evgheni Prigojin a apărut în mai multe clipuri video online în care încearcă să atragă deţinuţi din închisorile ruseşti să se alăture grupării sale pentru a lupta în Ucraina.

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, reactia acida la comparatia sa cu Rasputin
Liderul Wagner, Evgheni Prigojin

Însă Financial Times nu este unicul ziar care compară rolul său în relaţia cu Kremlinul cu cel jucat de Rasputin la curtea imperială rusă, deoarece un jurnalist rus a făcut aceeaşi comparaţie anul trecut. Astfel că Prigojin, asemeni liderului cecen Ramzan Kadîrov, un alt cunoscut susţinător activ al războiului declanşat de Rusia în Ucraina,„s-a poziţionat ca un critic înflăcărat al elitelor politice, militare, birocratice şi de afaceri care aparent îl dezamăgesc pe Putin cu abordarea lor incompetentă şi fără tragere de inimă faţă de război”.

Evgheni Prigojin a ținut să mai amintească faptul că au fost transparente comparaţiile, iar rolul său este acela de a-i readuce pe occidentalii aflaţi în derivă pe linia cea dreaptă.

„Atunci când copiii fac răutăţi, ei încearcă să atragă atenţia tatălui lor cu tot felul de şiretlicuri neaşteptate.De aceea, tot ceea ce trebuie să facă americanii este să vină la tata, să îşi ceară iertare şi să continue să se comporte normal”, a scris aecsta.

În 1916, Rasputin a fost asasinat de un grup de nobili ruşi care se temeau de influenţa sa crescândă asupra familiei ţariste.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...