Sindicatul Polițistilor Europeni (Europol) acuză conducerea Brigăzii Rutiere din cadrul Inspectoratului General de Poliție că a manageriat prost organizarea traficului în Capitală, pe durata celor două zile ale unui eveniment NATO. Liderul Europol, Cosmin Andreica, face dezvăluiri, în exclusivitate pentru Impact.ro, despre tot acest haos.
România a găzduit între 29 și 30 noiembrie 2022 consfătuirea miniștrilor de externe ai NATO, eveniment care l-a adus la București nu doar pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ci și pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
Potrivit liderului Europol, Cosmin Andreica, 90 de polițisti au lucrat între 14 și 15 ore, în prima zi de desfășurare a summitului NATO la București, cu mult peste program. „90 de colegi de-ai noștri au lucrat marți cu mult peste program, în condițiile în care nu li s-a spus inițial nimic. Ei au stat în stradă, pe ploaie și vânt, fără a-și putea satisface nevoile fiziologice sau fără a se hrăni între 14 și 15 ore. Și asta numai din dorința unor șefi care nu știu să managerieze cum trebuie programul polițiștilor!”, a precizat Cosmin Andreica, în exclusivitate pentru Impact.ro.
Liderul sindical susține că polițistilor li s-a spus mai întâi că vor lucra până la ora 17.00, apoi până la ora 19.00, pentru a părăsi posturile în jurul orei 21.00.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Programul de lucru al unui polițist e cel al oricărui angajat, de opt ore. Oamenii ăștia au lucrat marți seara până la orele 21.00. Iar de dimineață au luat-o de la capăt. Când să se refacă întreaga lor capacitate de muncă în cele 10 ore rămase, în loc de 16? În plus, ei nu vor primi niciun ban în plus la salariu pentru orele lucrate peste program. Li se va spune că vor primi niște zile libere, atunci când se va putea!”, indică același Cosmin Andreica pentru Impact.ro
În opinia sa, povestea cu asigurarea fluidizării traficului pentru coloanele oficiale nu se repetă după același model în alte țări:
„Numai la noi a rămas modelul ăsta învechit, să văruim bordurile și să asigurăm fluidizarea traficului anumitor persoane, în timp ce ceilalți participanți la trafic stau ca fraierii la stop. Nu e așa în multe capitale europene. Oamenii ăia se bucură de pază, dar stau frumos la stop sau în trafic și zece minute sau mai mult, fără să facă deloc mare caz pe tema asta!”.
Conform lui Andreica, șefii Brigăzii Rutiere ar fi trebuit să organizeze două schimburi suplimentare pentru zilele speciale ale întâlnirii NATO:
„Brigada Rutieră are în componență 450 de oameni. De ce a căzut năpasta doar pe 90? Fiindcă cineva nu a dorit să ia în calcul organizarea altor schimburi suplimentare, dacă tot era necesară povestea asta?”, mai spune liderul de sindicat al polițiștilor. El susține că a încercat să ia legătura cu șefa Brigăzii Rutiere, Mădălina Moșoiu, dar fără prea mare succes. A trimis totuși o sesizarea asupra situației colegilor săi.
În plus, Cosmin Andreica a avut un scurt comentariu și asupra unui subiect care apare anual, în preajma Zilei Naționale.
„Dacă cineva ar avea curiozitatea să privească lista de propuneri pentru avansări de 1 Decembrie, de Ziua Națională, cred că ar încremeni. Eu, după ce am parcurs-o, m-am întrebat pentru ce avem nevoie de un număr atât de mare de generali de armată sau de chestori de Poliție. După acel decret, am impresia că ne pregătim pentru începerea unui război. Altă explicație nu găsesc!”, a mai spus el, pentru Impact.ro