EXCLUSIV

Liderul de sindicat al polițiștilor, Cosmin Andreica, face haz de necaz: „Vom veni în chiloți sau în trening să dirijăm circulația”. Cât costă noile uniforme

Alexandru Catalan 28.03.2023, 17:49
Liderul de sindicat al polițiștilor, Cosmin Andreica, face haz de necaz: „Vom veni în chiloți sau în trening să dirijăm circulația”. Cât costă noile uniforme

Scandalul noilor uniforme ale polițiștilor români continuă. Chiar dacă, la începutul lunii februarie, sindicaliștii au contestat vehement calitatea noilor uniforme, nici până în prezent nu s-a luat vreo măsură. Iată ce spune Cosmin Andreica, liderul sindicatului polițiștilor, în exclusivitate pentru Impact.ro, despre toată această situație.

Noile uniforme, trecute prin expertize de specialitate

Liderul de sindicat Cosmin Andreica ne-a vorbit, în exclusivitate pentru Impact.ro, despre acest scandal: „Din informațiile noastre, se pare că am ajuns cam la același tip de rezultate, chiar dacă unii parametri diferă. Sunt diferențe destul de mici, între rapoartele finale, primite de către noi și de către cei de la minister, care au cerut și ei un studiu pe chestiunea asta. Pe scurt, noile uniforme nu sunt lucrurile de care avem nevoie”.
El mai precizează că, în acest moment, colegii săi din Ministerul de Interne au o mare dilemă:

„Uniforme vechi nu mai există sau, dacă se mai găsesc, sunt foarte puține. Poate mai există, pe la anumite inspectorate, câteva stocuri, prin diverse colțuri ale țării, în funcție de cum și-a gestionat fiecare situația, cu ceva ani în urmă. Iar de uniformele noi nu mai poate fi vorba să ne atingem. În aceste condiții, cu ce vor veni la muncă cei care nu vor reuși să-și rezolve problema? Vom veni în chiloți sau în pantaloni de trening, ca să dirijăm circulația!”.

Noile uniforme ale polițiștilor au ajuns deja vechile uniforme

”Nu ai voie să produci haine militare fără aprobări speciale și dacă ești prins riști amenzi”

Cosmin Andreica ne-a vorbit, pentru Impact.ro, și despre situația din anii comunismului:

„Cei mai vechi mergeau cândva prin diverse târguri și-și cumpărau un anume fel de blug, de tip rusesc, care aducea bine cu vechiul pantalon de uniformă. Numai că asta nu mai e posibil astăzi. Și, atunci, ce poți face? Doar să găsești un croitor foarte bun, eventual prieten de familie sau rudă, care să-ți facă noua uniformă în secret. De ce, însă, pe ascuns? Fiindcă, potrivit legii, nu ai voie să produci haine militare fără aprobări speciale și dacă ești prins riști amenzi, plus confiscarea mărfii. Suntem într-o perioadă foarte delicată din pricina lipsei uniformei”.

În opinia lui Cosmin Andreica, o mare parte din vină o poartă Inspectoratul General al Poliției, care a întocmit caietul de sarcini: „Caietul de sarcini a fost făcut la modul cel mai general cu putință, iar câștigătorul desemnat a fost unul singur. Un participant, un câștigător, cum se întâmplă pe la noi! Nici vorbă despre vreo licitație, ceva”, a mai amintit liderul sindical.

Cât costă noile uniforme ale polițiștilor

Poliția Română anunța, în toamna anului trecut, că-și schimbă uniforma veche de 20 de ani, urmând să renunțe la pantalonii cu dungă, la pantofii cu toc și la cămașa scrobită. Inițial, toată lumea a fost foarte încântată, dar, la scurt timp, situația s-a schimbat cu 180 de grade. Suma plătită pentru aceste noi uniforme ar trebui să se ridice la circa 4,5 milioane euro, pentru 3.000 de truse complete. În plus, ar mai fi trebuit încă 70 milioane de euro, pentru toți polițiștii în activitate, după cum precizau cei de la Sindicatul Europol, pe rețelele sociale, la începutul lunii februarie.

Urmăriți Impact.ro și pe