Lideri Nato în Portul Constanța. Mai mulți comandanți de rang înalt s-au întalnit în România pentru manevre și planificări de luptă

Ioana Constantin 28.10.2021, 18:26
Lideri Nato în Portul Constanța. Mai mulți comandanți de rang înalt s-au întalnit în România pentru manevre și planificări de luptă

Mai mulți comandanți de rang înalt, ai forțelor armate NATO, s-au întâlnit în România pentru manevre și planificări de luptă, menite să descurajeze orice atac străin pe teritorul țării noastre. Întâlnirea a avut loc în Portul Constanța. Sunt lideri militari care au analizat geografia și relieful României, să identifice vulnerabilități și locuri unde suntem slabi apărați. NATO dorește să știe unde trimite forțe rapide de reacție în cazul unui război în Estul Euopei, iar România este un punct de interes major.

Lideri Nato în Portul Constanța

Timp de mai multe săptămâni planificatorii NATO au zburat deasupra granițelor estice și au analizat din aer și la sol geografia câmpurilor de război. Au pus pe hartă concluziile obținute și au verificat ce unități de intervenție are România.

Exercițiul a fost planificat de comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa și condus de comandantul Comandamentului Aliat al Forțelor Întrunite de la Napoli. A inclus misiuni de recunoaștere terestră și aeriană în România, vizite la unități esențiale din arhitectura defensivă aliată din țara noastră și discuții care au vizat sincronizarea acțiunilor din plan național cu cele din cadru aliat, a spus gral. lt. Daniel Petrescu, șeful Statului Major.

Scopul nostru este să ne analizam aliații și pregătirea lor militară, nu ca să provocam conflicte, ci să păstrăm pacea. Poziția noastră militară combinată rămâne credibilă, coerentă și rezistentă la activitățile periculoase ale oricărui adversar, a spus și amiral Robert Burke, comandant U.S. Naval Forces Europe.

Lideri Nato in Portul Constanta
Exercitiu Nato

Analiștii militari NATO au luat la bani mărunți capacitatea țării noastre de răpuns în forța pe graniță de est. Americanii vor să știe câte unități militare sunt gata să intre în luptă în orice clipă și ce vulnerabilități ar putea suplini alte armate aliate NATO. Mai mult decât atât, străinii vor să știe dacă vorbim aceeași limbă când vine vorba de strategii de război și cât de bine se vor ințelege în caz că trebuie să acționeze imediat. Prin analize de acest fel, NATO înţelege clar capacităţile, limitările şi oportunităţile Aliaţilor.

Acest exercițiu ne-a permis să înțelegem mai bine elementele-cheie ale planificării atât din punct de vedere conceptual, cât și prin realizarea unei imagini reale a terenului si geografiei diferitelor zone de pe teritoriul României, a mai spus Daniel Petrescu.

În cele din urmă, puterea și scopul comun pe care Aliații le arată prin exerciții precum Noble Blueprint și eforturile, la toate nivelurile, de a ne sincroniza activitățile, vor face diferența dacă Europa se confruntă cu mai multe cazuri de agresiune adversă în viitor sau dacă va atinge o măsură durabilă de stabilitate strategică, a spus, în încheiere, amiralul Robert Burke.

Exercițiul încheiat astăzi se numește Noble Blueprint ș este condus de Flota a 6-a Americană în Europa. El este conceput pentru a oferi o înţelegerea clară a capacităţilor operaţionale naţionale combinate, precum şi familiarizarea cu terenul atât în România, cât şi în Bulgaria.

Lideri Nato in Portul Constanta
Exercitiu Nato in Portul Constanta

Obiectivul principal al exercițiului este de a oferi autorităților politice și militare ale NATO suportul necesar pentru proiectarea, organizarea și desfășurarea unor operații de răspuns la posibile crize regionale, în conformitate cu Articolul 5 al Tratatului Alianței Nord-Atlantice, sub conducerea Comandamentul Forțelor Aliate Întrunite al NATO.

„Noble Blueprint 21” contribuie la consolidarea bazei informative a comandanților structurilor operaționale și tactice ale NATO, pentru sincronizarea procedurilor operaționale și a capacităților de reacție. Într-un mediu de securitate dinamic și volatil, cooperarea nord-atlantică este tot mai necesară și mai justificată.

NATO este o organizație puternică datorită coeziunii membrilor săi și garantează securitatea fiecărui stat al Alianței. Odată cu intrarea României și Bulgariei în Alianța Nord-Atlantică, NATO şi-a consolidat prezenţa pe flancul estic, iar inițiativele luate în cadrul aliat consolidează capacitatea de reacţie rapidă a NATO, în sprijinul funcţiilor de apărare, de descurajare şi pentru intervenţii militare rapide în situaţii de criză în regiunea Mării Negre.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: