La acest început de an calendaristic, elevii celui mai bun colegiu din Constanța, Mircea cel Bătrân, se pot lăuda cu noi performanţe.
Între 12 şi 28 decembrie 2021, s-au desfășurat selecția preliminară şi etapa finală a concursului „Martiane Challenge”, organizat de Mars Society (SUA), în parteneriat cu Habitat Marte (Brazilia) şi Helium Learning Labs (India). Acest concurs, care nu a avut limită de vârstă, s-a adresat elevilor, studenţilor, absolvenţilor de universități şi tinerilor cercetători din întreaga lume. Concurenţii au putut participa la una dintre secţiunile concursului: design asistat de calculator (CAD Designing), proiectare model 3D pentru aşezare umană pe Marte, articol de cercetare pe teme marţiene, prezentare Poster sau la secţiunea artistică (grafică / proză SF).
La această competiție internațională au participat și două echipe formate din elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, Constanța. La confruntarea finală, elevii mircişti, Robert Ştefan Pitu, Radu Comăniţă şi Andrei Culerda au câştigat Premiul I la secţiunea Proiectare model 3D.
Ideea ne-a oferit-o profesorul coordonator. Fără el nu am fi aflat de această oportunitate. Ideea proiectului este elaborarea unui design 3D și un plan fezabil de colonizare a planetei Marte. Am fost trei în echipă. Eu trebuia să concep videoclipul și să mă ocup de prezentarea finală.
Cel mai greu a fost să intrăm în fluxul de muncă dar după prima zi de colaborare am comunicat eficient iar proiectul a mers de la sine. Eu sunt foarte curios și chiar dacă nu e domeniul meu, mi-a plăcut foarte mult pentru că am învățat multe lucruri despre Marte. Radu Comăniță, elev
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Eu m am ocupat de montarea planșei. Am făcut un relief care seamănă cu ce este pe Marte. Am încercat să dăm culoarea solului. Și am avut un discurs legat de dezvoltarea acestui proiect. Am putea trăi pe Marte. Este necesară o perioadă lungă de cercetare, dar cred că am putea locui pe Marte.
Astronomia este o pasiune pe care mi am descoperit-o anul trecut cu alte proiecte. Cel mai mult aceste proiecte mă atrag pentru că îmi oferă posibilitatea să înțeleg practic unele informații.
Echipa formată din Elena-Antonia Gagara, Alina-Nicoleta Cupcea şi Riana-Florentina Mazilu a obţinut Mențiunea specială pentru abordarea tehnico-ştiinţifică la secţiunea Design asistat de calculator. Ambele echipe au propus câte un proiect pentru o aşezare pe Marte. Elevii au fost coordonați de profesorul Adrian-Eracle Nicolescu.
Noi am creat un habitat în care oamenii să fie apărați de radiații și furtuni de nisip pe Marte. A fost greu în ceea ce privește punerea cap la cap a ideii în sine. Ne am inspirat din platformele on line. Am lucrat 3 săptămâni. A fost o competiție destul de strânsă. Cupcea Alina, elevă.
Acest tip de concurs a avut un grad mare de dificultate pentru că nu a mai existat limită de vârstă de participare. Au fost inclusiv tineri cercetători. Proiectul trebuia să fie original, fezabil, și să se încadreze într un orizont mic de timp, așadar mai multe criterii de performanță iar mijloacele folosite trebuiau să fie realiste. Elevii noștri au făcut nu doar un proiect în format digital dar au avut și o reprezentare materială, au făcut o mostră de domeniul marțian, au printat 3D elementele habitatului și au integrat totul într o reprezentare palpabilă care i-a mulțumit pe cei din juriu. Adrian Nicolescu, profesor coordonator.
Proiectele premiate la acest concurs au propus soluții tehnico-ştiinţifice pentru proiectarea şi realizarea aşezărilor umane autonome pe Marte. Pe parcursul a mai multe săptămâni, elevii câștigători au proiectat habitatul uman și toate anexele acestuia, iar după zeci de ore de printare 3D, au construit și asamblat macheta finală anexată proiectului.
Competiția „Martiane Challenge” urmărește să descopere și să premieze idei cât mai realiste, care să ajute la dezvoltarea unor așezări permanente pe Marte, bazate pe tehnologia avansată, prin intermediul proiectelor elaborate de elevii, studenții şi de tinerii cercetători din lumea întreagă.