Liberalii au anunțat ce vor face la votul pentru învestirea Guvernului. “Nu vom vota împotrivă, avem altceva în plan”

Raluca Juncu 14.02.2020, 11:21
Liberalii au anunțat ce vor face la votul pentru învestirea Guvernului. “Nu vom vota împotrivă, avem altceva în plan”

Liberalii s-au răzgândit cu privire la votul de învestire al Guvernului care va avea loc pe 24 februarie, în plenul reunit a Parlamentului României. Miniștrii propuși se vor folosi de reuniunea de săptămâna viitoare pentru a-și prezenta bilanțul și prioritățile pentru un posibil nou mandat.  Dar cum va vota însă PNL?

Raluca Turcan: „Avem şi planul B”

Interesul liberalilor rămâne în continuare declanșarea alegerilor anticipate, procedură care ar putea fi programată cel târziu pe 28 iunie, potrivit Constituției României.

„În momentul în care am decis să intrăm în procedura de alegeri anticipate, Guvernul propus trebuie să fie respins de două ori în Parlament, aşadar, votul pe care ni-l dorim în Parlament este acela de respingere a actualului Guvern, în condiţiile în care ţara este guvernată, noi fiind în continuare miniştri interimari. Momentul din Parlament dorim să îl folosim ca un moment de bilanţ, în primul rând şi de prezentare a priorităţilor pe care le putem urmări şi atinge şi pe termen scurt, şi pe termen mediu. (…) Cred că în Parlament miniştrii vor avea o bună ocazie să vorbească despre ce au făcut pe domeniile lor”, a declarat Raluca Turcan, invitată în cadrul unei emisiuini la Digi24.

Întrebată cum va vota PNL, vicepremierul interimar a spus că liberalii vor fi prezenți în sală la ședința de învestire programată pe 24 februarie, însă nu vor vota, mai precis se vor abține de la vot.

Liberalii nu își doresc votul de învestitură, pentru căr alegeri anticipate. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Liberalii nu își doresc votul de învestitură, pentru căr alegeri anticipate. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Nu vom vota împotrivă, ci nu vom participa la vot (…) Noi vom fi prezenţi în Parlament şi nu vom participa la acest vot, ne vom abţine de la vot. Nu dorim să intrăm în cei 233 care trebuie strânşi pentru a învesti acest guvern tocmai pentru că am declarat cât se poate de sincer – şi oamenilor, şi celor din Parlament: nu putem ajunge altfel la alegeri anticipat”, este răspunsul Ralucăi Turcan.

Constituția României spune că alegerile anticipate presupun organizarea unor alegeri programate înainte de expirareatermenului mandatului parlamentar obișnuit. Condiția prealabilă esențială pentru organizarea de alegeri anticipate este dizolvarea Parlamentului.

Urmăriți Impact.ro și pe