Liber pentru părinți în prima zi de școală? Ce spune legea în România

Ioana Bucur 19.08.2022, 12:58
Liber pentru părinți în prima zi de școală? Ce spune legea în România

Ce șanse sunt ca statul să dea liber pentru părinți în prima zi de școală? A început numărătoarea inversă până la întoarcerea elevilor în bănci pentru noul an școlar 2022 – 2023. Pentru a fi alături de cei mici, unii își consumă o zi de concediu. Alții, care nu își pot permite să facă asta, se văd nevoiți să lipsească de la eveniment. Ce spune legea din România.

Legea din România, despre posibilitatea ca părinții să aibă liber în prima zi de școală

Pentru elevii din România a început deja numărătoarea inversă până la sfârșitul vacanței de vară și debutul unui nou an școlar. Pentru părinți, a început pregătirea celor mici, de la cumpărarea rechizitelor până la uniforme și haine noi.

Festivitatea de deschidere este o adevărată provocare. Pentru a putea fi alături de cei mici, mulți părinți și iau o zi de concediu de la locul de muncă, însă cei care nu o pot face ajung să lipsească de la ceremonie.

Un proiect de lege ar fi vrut să acorde liber pentru părinți în prima zi de școală, tocmai pentru a putea participa la deschiderea noului an școlar. Din păcate, a fost respins de deputați, motivându-se că ar crea un adevărat haos, în condițiile în care și cadrele didactice au familii, copii, ceea ce ar înseamna că nu ar mai participa la ceremoniile de deschidere în unitățile de învățământ în care lucrează.

Cu alte cuvinte, nu există șanse prea mari, în prezent, pentru acordarea unei zile libere pentru părinți în prima zi de școală.

Liber pentru părinți în prima zi de școală? Ce spune legea în România

Ministrul Sănătății, despre școala în regim online

În luna iulie, ministrul Sănătății afirma că nu crede că există vreun risc ca școala să înceapă în regim online din pricina situației epidemiologice.

„Personal, nu cred acest lucru din două motive. Primul motiv este legat de faptul că acest nou val pandemic se va epuiza până la deschiderea şcolilor, lucrul ăsta aproape sigur şi va exista un interval de timp cu un număr mic de cazuri.

Sigur, pot apărea şi alte valuri pandemice, dar până la urmă eu cred că lucrurile au intrat într-o anumită normalitate, pe care am regăsit-o de data aceasta şi la Ministerul Educaţiei, în sensul dorinţei de a păstra şcolile deschise. Şi vom monitoriza, vom propune aceeaşi modalitate de monitorizare a evoluţiei pandemiei în România, dacă va fi cazul, nu automat, care să ţină cont de gradul de solicitare şi de încărcare a sistemului de sănătate, nu, pur şi simplu de un număr de cazuri care poate nu avea niciun fel dă relevanţă sau o relevanţă foarte mică şi care ţinea şcolile închise fără să fie persoane internate în spital.

E clar că poţi lua măsuri pe un termen limitat, însă foarte limitat, nu aşa, să ţinem şcolile închise luni de zile, copiii să piardă foarte mult din acumularea de cunoştinţe şi mai ales să piardă foarte mult din modul lor de viaţă şi de dezvoltare normală”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Pentru un BestRucsac personalizat cu eroul preferat al copilului tău, pe bestmag.ro foloseste codul „playtech” și beneficiezi de o reducere de 5% la orice model de rucsac sau troller.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...